Не е редно служебно правителство да възлага модернизационния проект за бойни бронирани машини за сухопътните войски, каза министърът на отбраната в оставка Красимир Каракачанов, цитиран от БТА. Той подчерта, че е внесъл в Министерския съвет докладът на "Терем", според който проектът може да бъде изпълнен със силите на българската индустрия и в рамките на парите, гласувани през 2018 година.

Разбира се, по време на служебното правителство може да бъде направено обществено обсъждане, могат да бъдат направени и срещите с фирмите подизпълнители, доставчици и така нататък, каза Каракачанов. Дори работата по проекта да започна днес, то ще отнеме най-малко осем-девет месеца, допълни той.

Какви са вариантите за продължаване на проекта

Има няколко варианта, каза Каракачанов.

Първият е да се тръгне през "Терем" и българската индустрия. Разбира се, няма как да мине само през български фирми, защото и двигатели, и шасита трябва да бъдат внасяни, както и част от оборудването, обясни той.

Вторият вариант е да се търси техника втора ръка. "Това означава, ако купиш чужда техника втора ръка, да бъдеш във времето тотално зависим от ремонта и поддръжката, а те не са по-евтини, отколкото самия проект на придобиване", обясни Каракачанов.

Третият вариант е директно купуване на нова техника от чужди фирми, но цените, по които предлагат са много високи. Ценовите предложения на двете фирми - "Патриа" и "Дженерал Дайнамикс", значително превишават рамката, утвърдена от Народното събрание.

Когато правихме проучвания за сухопътните войски, офертите от фирмите, които бяха запитани, доведоха до тази цена от 1.2 млрд. лв. без ДДС и в един момент цената скача с 30-50%, каза Каракачанов през февруари.

Четвъртият вариант, който би бил най-пагубният за сухопътните войски, е под формата на загриженост за средства, проектът да се прекрати, каза министърът на отбраната.

Смятам, че това, което "Терем" са изложили в своя доклад, заслужава внимание. По думите му вариантът с "Терем" не изключва конкурсното начало, защото ще има конкурси за поддоставчици. Това ще даде възможност на българската военна индустрия да се включи максимално, смята Каракачанов.

Това, което трябва да се направи, е цялата военна промишленост да мине към Министерството на отбраната, за да няма това разминаване - една и съща промишленост да е под ведомството на две министерства (и Министерство на икономиката), коментира още той.

Ако искаме да създадем мощен военно-промишлен комплекс, държавните предприятия могат и трябва да бъдат гръбнака му, както е в много други западни държави, каза още министърът на отбраната.

Какво предвиждаше процедурата

Проектът за нова бойна техника за Сухопътните войски предвижда придобиването на не по-малко от 90 единици бойни бронирани машини за механизирано отделение, както и не по-малко от 60 единици специални (осигуряващи и обслужващи) бронирани машини. Предвижда се придобиване на система за обучение (тренажори, симулатори, документация и др.), автоматизирана система за управление на огъня на самоходна минохвъргачна батарея (АСУОСМБ) за три за батальонните бойни групи, както и комуникационна и информационна система за групите.

Прогнозната стойност за нова бойна, специална техника и допълнително оборудване възлиза на 1464 млн. лв. с ДДС, като се извършва на (прогнозно) разсрочено плащане до 2029 г. За 150-те единици бойна и специална техника са заложени 1224 млн. лв., а за системи и допълнително оборудване - 240 млн. лева.