Авиокомпанията "Чешки авиолинии" - ЧСА (Czech Airlines - ČSA) информира трудовата борса и синдикатите, че ще уволни всичките си 430 служители заради огромните финансови загуби на превозвача в условията на пандемия от новия коронавирус. Това съобщи днес пред журналисти председателят на Синдиката на авиационните екипажи Тереза Лефелман.

"Мога да потвърдя, че сме получили известие за масови съкращения", каза Лефелман, цитирана от чешките медии.

"ЧСА планира масово да уволни служителите си, за което бе известена трудовата борса. Ние също бяхме информирани. Авиокомпанията пострада много силно от пандемията. Самолетите и екипажите остават на земята заради отменените полети", отбеляза председателят на синдиката.

Финансовата ситуация в ЧСА, по думите на синдикалиста, е критична. Авиокомпанията, която е акционерно дружество, не може да разчита на държавно финансиране. В края на февруари изтича срокът на мораториума върху завеждане на дела за фалит от кредитори.

В началото на февруари ръководството на ЧСА се обърна към чешкото правителство с молба за финансова подкрепа от 1,1 милиарда крони или близо 42.5 милиона евро. Министърът на промишлеността и търговията Карел Гавличек обаче заяви, че държавата не планира подпомогне финансово компанията.

Миналото лято ЧСА обяви план за намаляване броя на служителите с повече от 300 души до февруари тази година.

През 2018 г. 97,74% от акциите в капитала на "Чешки авиолинии" стават собственост на частната компания "Смартуингс" (Smartwings Group). Останалите 2,26% от ЧСА са притежание на застрахователна компания Česká Pojišťovna.

ЧСА отчете загуба от около 1,5 милиарда крони миналата година (около 58 млн. евро). Освен това те нямат лизингова компания, която да ги подкрепя, както бе случая с компанията майка "Смартуингс".

В Чехия за "Смартуингс" и ЧСА работят 2500 души, пише praguemorning.cz.

"Хосподарски новини" (Hospodářské noviny) съобщи, че "Смартуингс" е била печеливша преди избухването на пандемията и се очаква поделенията й да се върнат към рентабилност, след като тя отшуми.

ЧСА е създадена на 6 октомври 1923 година, когато правителството на Чехословакия (1918-1993-а) приема постановление за създаване на национален авиопревозвач.

"Чешки авиолинии" е петата най-стара все още действаща авиокомпания в света, след холандската Ка Ел Ем (KLM - 1919), колумбийската "Авианка" (Avianca - 1919), австралийската "Куонтас" (Qantas - 1920) и съветската/руската "Аерофлот" (Aeroflot - 17 март 1923). Това е първата авиокомпания в света, която лети с редовни самолетни маршрути (между Прага и Москва).