Финансово-инвестиционната корпорация PPF Group на чешкия милиардер Петър Келнер съощи, че е осъществила официално придобиването на телекомуникационните активи на норвежкия телеком Telenor в Централна и Източна Европа, тоест в България, Унгария, Черна гора и Сърбия.

Това се случва само ден, след като Европейската комисия одобри оценяваната на 2,8 млрд. евро сделка. От дружеството поясняват, че са платили трансакцията, която е най-голямата в телекомуникационния сектор в Централна и Източна Европа от 2011 г. насам, със синдикиран заем. Самата сделка бе обявена през март.

Активите на консорциума към 31 декември 2017 г. надхвърлят 38 млрд. евро. Бизнесът на Келнер се простира в множество пазарни сегменти като банкови и финансови услуги, телекомуникации, биотехнологии, застраховане, недвижими имоти и селско стопанство - от Европа до Русия, САЩ и Азия.

Интересите на чешката група включват и медийния пазар в България. Преди няколко месеца PPF сключи сделка с шведската Modern Times Group (MTG) за придобиването на 95 на сто от "Нова Броудкастинг Груп", както и с Eastern European Media Holdings за останалия дял. На сделката за 185 млн. евро обаче бе дадена червена светлина от страна на Комисията за защита на конкуренцията с мотива, че ще засили и без това господстващото положение на медийната група. Срокът за обжалването пред Върховния административен съд изтича в четвъртък.

Продажбата се случва на фона на промени в бранша в страната ни. В края на септември имаше друга голяма новина в телекомуникационния сектор у нас. Тогава компанията майка на Мтел Telekom Austria Group обяви, че планира ребрандирането на своите оператори, като ще заложи на местния бранд A1 в страните, в които оперира.

В България Telenor се съревновава с Мтел, местното поделение на Telekom Austria, както и с "Виваком" на БТК. Основният конкурент на Telenor в Черна гора е T-Mobile Crna Gora, собственост на унгарското поделение на Deutsche Telekom, Magyar Telekom. M:tel, третият мобилен оператор в страната с около 630 000 абоната, е собственост на Telekom Srbija. В Сърбия безжичният бизнес на Telenor се конкурира с мобилното поделение на Telekom Srbija, MTS и VIP Mobile, част от Telekom Austria Group.

През 2017 г. компаниите на Telenor в ЦИЕ донесоха на групата приходи от приблизително 11,8 милиарда норвежки крони или 9% от общите приходи на Telenor Group. Приходите преди данъци, лихви, амортизации и отчисления (EBITDA) на тези компании достигнаха 4,1 милиарда норвежки крони или 8% от EBITDA на групата.

Telenor работи в държавите от ЦИЕ от 25 години. Компанията навлезе на унгарския пазар през 1994 г, когато закупи местния оператор Pannon, а след това разшири присъствието си в региона като стартира мобилен оператор в Черна гора през 1996 г., а през 2006 г. придоби оператора Mobi 063 в Сърбия. Telenor закупи Globul в България през 2013 г

Малко преди приключването на сделката си за придобиване от страна на PPF, инвестиционния фонд на Петр Келнер, Telenor България се похвали с пореден ръст на приходите, печалбата и средния приход от потребител. Приходите на компанията възлизат на общо 175 млн. лева за второто тримесечие на тази година, което представлява ръст от 7,5 на сто спрямо същия период на 2017 г. Печалбата преди данъци и амортизации (EBITDA) за периода също нараства - до 68 млн. лв. спрямо 63 млн. лева преди година, което представлява годишен ръст от 7,9%, става ясно от междинния финансов отчет на компанията майка Telenor Group.