Бизнес активността в еврозоната през юли е нараснала с най-бързия си темп от над две десетилетия, след като разхлабването на още ограничения срещу Ковид-19 е дало тласък на услугите, но опасенията от поредна вълна от инфекции са ударили по доверието на бизнеса, сочи ключово проучване, цитирано от Ройтерс и Франс прес.

На фона на ускоряването на ваксинацията и натоварването на здравните системи, правителствата премахнаха някои от рестрикциите, които бяха наложили в опит да ограничат разпространението на вируса, и това отприщи натрупаното търсене, отбелязва БТА.

Предварителният композитен индекс на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (PMI), измерван от Ай Ейч Ес Маркит (IHS Markit) и разглеждан като добър индикатор за икономическото здраве, се е покачил от 59,5 пункта през юни до 60,6 пункта този месец - най-високо от юли 2000 година. Резултатът изпреварва оценката в анкета на Ройтерс за равнище от 60 пункта през юли.

"Еврозоната се радва на летен порив на растежа, след като разхлабването на ограниченията за борба с вируса през юли доведе до най-бързия растеж за последните 21 години", коментира Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в Ай Ейч Ес Маркит.

"По-специално секторът на услугите се радва на свободата от облекчените мерки за ограничаване на Ковид-19 и подобрените нива на ваксинация, особено при хотелиерствот и ресторантьорството, пътуванията и туризма", допълва Уилямсън, цитиран от Ройтерс.

Пи Ем Ай, се сектора на услугите, който е доминиращ, е скочил от 58,3 до 60,4 пункта - най-високо от юни 2006 година и над прогнозата в проучване на Ройтерс за 59,5 пункта.

Като знак, че темпът няма да се забави скоро, търсенето нараства. Индексът, проследяващ новия бизнес, се е повишил от 58,7 пункта до 59,7 пункта. Това е едно от най-високите равнища в 23-годишната история на проучването.

Междувременно фабриките са имали труден месец. Производственият Пи Ем Ай е спаднал от юнското си рекордно ниво (63,4 пункта) на 62,6 пункта. Индексът, измерващ изходната продукция, който влиза в композитния Пи Ем Ай, се е понижил от 62,6 на 60,9 пункта.

Разпространението на силно заразния вариант Делта на коронавируса допълнително е засегнало вече нарушените световни вериги за доставки и е тласнало нагоре цените на суровините за заводите.

Индексът на цените на вложените материали се е задържал стабилен на юнския си максимум от 88,5 пункта.

Нарастващите инфекции и страховете от поредна коронавирусна вълна влошават цялостното доверие. Композитният индекс на бъдещото производство се е сринал от 71,9 пункта до 67,8 пункта - най-ниско от февруари.

Това съответства с данните на Европейската комисия, публикувани вчера, според които доверието на потребителите е намаляло този месец.