Британският петролен и газов гигант Би Пи обеща да постигне въглеродна неутралност до 2050 година. Анонсът идва няколко дни, след като новият изпълнителен директор Бърнард Луни встъпи в длъжност на фона на протести от "Грийнпийс"пред централата на компанията в Лондон.

Би Пи, както вече е името на компанията "Бритиш Петролиум", ще увеличи инвестициите си в зелени дейности, обеща новият главен изпълнителен директор Бърнард Луни

В момента зеленият дял в инвестициите е около пет процента, припомнят Ройтерс и Франс прес. Също така новият ръководител пое ангажимент за намаляване на замърсяващите въглеродни емисии с 400 милиона тона годишно.

Подробностите около плана и осъществяването му ще бъдат представени през септември, което раздели природозащитните организации в мнението им. Част от тях подкрепят усилията на компанията, но други я критикуват за липса на яснота около изпълнението на обещанията и намиран анонса на новия изпълнителен директор като кампания с цел подобряване на имиджа на компанията..

Припомням, че активисти на "Грийнпийс"затвориха временно централата й на 5 февруари, когато бе първият работен ден на Луни като главен изпълнителен директор.