Британската служба за защита на конкуренцията одобри сделката за сливане на компанията за широколентов интернет Върджин медия (Virgin Media) и Оу 2 (O2), британското подразделение за телекомуникационни услуги на Телефоника (Telefonica), на стойност 44 млрд. долара, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Либърти глоубъл (Liberty Global), собственикът на Върджин, и испанската Телефоника, договориха сделката преди година. Тя би трябвало да създаде силен играч на пазара на широколентовите и мобилни услуги, който да се изправи срещу пазарния лидер Би Ти (BT).

Сделката, която оценява Оу 2 на 12,7 млрд. бр. лири и Върджин Медия - на 18,7 млрд. бр. лири ще даде на новата група комбинирана стойност от 31,4 млрд. бр. лири (44,4 млрд.долара), включително задълженията. Процедурата би трябвало да приключи до 1 юни.

Съвместното дружество, с разпределение на дяловете 50:50, ще бъде ръководено от Луц Шюлер, главен изпълнителен директор на Върджин медия, и се очаква да има годишни приходи от 11 млрд. бр. лири.

Службата за конкуренция и пазар (CMA) имаше опасения за евентуалните последици от сливането върху пазара на мобилни комуникации, предвид че и двете компании продават услуги на едро на други оператори. Въпреки това регулаторът даде предварително одобрение миналия месец, след като заключи, че наличието на други играчи на пазара, предлагащи конкурентни услуги, като Би Ти и Водафон (Vodafone), ще поддържа конкуренцията.