Британската компания за търговия на дребно "Аркадия груп", която е собственик на десетки модни марки, съобщи, че започва процедура по фалит и предаване на компанията в ръцете на външни администратори, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Телевизионният канал "Скай нюз" отбелязва, че това е най-големият банкрут за британския бизнес от началото на пандемията и заплашва работните места на 13 000 души, допълва БТА.

"Аркадия груп" е собственик на десетки марки модно облекло, като "Топшоп", "Топман", "Бъртън" и "Дороти Пъркинс". Дрехите и аксесоарите на марките на "Аркадия груп" се продават в 444 магазина на територията на Великобритания и в 22 в чужбина. Според експерти банкрутът на компанията може да доведе до финансов крах мрежата британски универсални магазини "Дебенхамс", която от 1985 г. до 1997 г. бе част от "Аркадия груп" и все още предоставя пространство за голяма част от марките на групата.

"Това е много тъжен ден за всички наши колеги, доставчици и многобройни партньори. Последиците от пандемията от Ковид-19, включително принудителното затваряне на нашите магазини за дълъг период от време, оказаха силно влияние на продажбите на всички наши марки", заяви ръководителят на компанията Иън Грабинър.

Британският одитор "Делойт" ще поеме управлението на "Аркадия груп".

От 2002 г. собственик на "Аркадия груп" е британският предприемач Филип Грийн, който закупи компанията за 840 милиона британски лири.