Хиляди британски компании вече са приели спешно планове за справяне със ситуацията при Брекзит без сделка с Брюксел, пише "Гардиън". Представители на браншови съюзи на бизнеса в страната заявиха преди решаващата седмица за гласуването в парламента, че компаниите, които вече са решили да изнесат производството и дейността си извън Обединеното кралство са само "върхът на айсберга". Според тях, 75 000 компании на Острова вече имат планове за действие при най-лошия вариант - Брекзит без сделка.

"След поражението на премиера Тереза Мей в парламента по сделката с Брюксел сред бизнес-средите се появи паника и зе забеляза рязко увеличение на готвещите се да напуснат Обединеното кралство", казва Мат Грифит, един от хората начело на британска бизнес асоциация.

Депутатът от британския барламент Ивет Купър съобщи ,че двама отнай-големите работодатели в нейния избирателен район - Burberry  и Haribo - са предупредили, че ако страната не сключи сделка, бизнесът им сериозно ще пострада. Според Купър, двете компании наемат в момента над 1400 души за производството си.

Предупреждение за фатални последици за икономиката на страната при Брекзит без сделка отправи и един от най-големите работодатели - Еърбъс. В неговите производства са заети над 14 000 души.

Част от министрите на Тереза Мей също обявиха ,че ще напуснат кабинета, ако се стигне до излизане от ЕС без сделка и поискаха отлагане на датата 29 март поне с два месеца. Междувременно стана ясно, че в телефонен разговор Жан-Клод Юнкер е предупредил Мей, че трябва да преосмисли позицията си и да остави Великобритания в митническия съюз на ЕС иначе всяка промяна в споразумението с Лондон ще е "неприемлива".