Американският самолетостроител "Боинг" откри днес първия си завод за сглобяване на 737 в Китай в разгара на търговската война със САЩ, предаде Франс прес. Това е стратегическа инвестиция в битката с вечния му конкурент, европейския Еърбъс (Airbus).

"Боинг" достави и първия брой от прочутия си 737, чието сглобяване приключи в предприятието в Чжоушан, на 290 км югоизточно от Шанхай.

Машината беше доставена на държавната авиокомпания Еър Чайна (Air China) на церемония с участието на ръководителите на двете компании и публика от неколкостотин души.

Очаква се през следващите десет години Китай да измести САЩ като най-голям пазар за авиацията. Затова "Боинг" и Еърбъс разширяват промишленото си присъствие в страната.

Чикагският самолетостроител е инвестирал 33 милиона долара миналата година, за да получи мажоритарно участие в смесено дружество с държавното предприятие Комак (Comac - Сommercial Aircraft Corp of China) за изграждане на терминал, където да се оборудват вътрешни модули на самолети и да се боядисват външни елементи.