Самолет Боинг 737 МАКС (Boeing 737 MAX) на американската авиокомпания Американ Еърлайнс (American Airlines) кацна аварийно в САЩ заради потенциална техническа неизправност, предадоха световните агенции.

Капитанът на Полет 2555 от Маями, щата Флорида, за Нюарк, Ню Джърси, изключил един от двигателите, след като забелязал възможен проблем с неговия индикатор за налягането на горивото.

Самолетът се приземил безпроблемно в Нюарк, като от общо 101 души на борда - 95 пътници и шестчленен екипаж, - никой не е пострадал, съобщи говорителка на Американ Еърлайнс, допълва БТА.

Тя обърна внимание, че потенциалната техническа неизправност не е причинена от системата MCAS за контрол на полета, която е свързвана с две катастрофи на самолети от този модел.

При злополуките в Индонезия през 2018 г. и в Етиопия през 2019 г. загинаха общо 346 души. След тях Боинг 737 МАКС бяха спрени от летене за 20 месеца.

Американ Еърлайнс бе първата авиокомпания в САЩ, възобновила полетите с този модел самолети, след като федералните авиационни власти одобриха в края на миналата година подобренията, направени от Боинг на софтуера на MCAS.

Кацналият аварийно 737 МАКС й е бил доставен от производителя на 30 декември.