Автомобилният гигант "Бе Ем Ве" (BMW) е приключил с преструктурирането и закриването на работни места и планира да откри 6000 нови догодина, заяви в интервю за в. "Мюнхенер меркур" президентът на борда на компанията Оливер Ципсе, цитирано от  ДПА и БТА.

Според Ципсе компанията вече е тръгнали по правилния път, готова е за електрическото бъдеще на автомобила и очаква ръст на продажбите през 2022 г. "Именно затова планираме догодина да увеличим служителите си с около 5 процента", каза той.

В момента за "Бе Ем Ве" работят около 120 000 души, след като през 2020 г. бяха съкратени 6000 служители. Ципсе посочи, че компанията ще се нуждае от нови работници, тъй като нуждата от нови електромобили тепърва ще се увеличава.

"Нашият модел i4 е разпродаден за месеци напред, същото важи и за iX. Догодина ще пуснем електрическата 7-ма серия и очакваме търсенето да бъде високо", заяви Ципсе.

Новите работни места ще бъдат открити основно в Германия, посочи говорител на компанията. Моделът i4 се прави в Мюнхен, а електрическият SUV iX - в Динголфинг.

Според Ципсе основният фактор, който забавя търсенето не електромобили е липсата на необходимата инфраструктура. "В Европа броят на електрическите коли расте пет пъти по-бързо от развитието на инфраструктурата за тях", заключава той.