"Параходство Български морски флот" АД" продължава да увеличава по план флота си с нови кораби въпреки настъпилата пандемия. Днес българската компания получи поредния 45 000-тонен моторен кораб за превоз на насипни товари. Флагът на "Мальовица" (MALYOVITSA - ІМО 9835795) беше вдигнат в китайската корабостроителница Jiangsu Yangzijiang Shipbuilding Co., Ltd.

По технически параметри корабът не се отличава от своите предшественици, построени по проекта Bluetech 45, които доказаха своята надеждност и ефективност. Това са моторните кораби "Плана", "Миджур" и "Бузлуджа", съобщават от компанията.

Това е вторият в историята на компанията кораб с името "Мальовица". Първият е бил 25 000-тонен, за превоз на масови товари, построен във Варна и е в състава на флота от 1983 г. до 2013 г.

В Китай вече се извършват ходовите изпитания на следващия от серията Bluetech 45 - моторен кораб "Милин камък". Очаква се в края на следващия месец и той да попълни флота на "Параходство БМФ".

Кръстницата на "Мальовица" - г-жа Чунян Танг, е част от екипа на "Параходство БМФ АД", който следи за качеството на новостроящите се плавателни съдове.