Котировките на акциите на компанията Туитър (Twitter) днес се понижиха със 7 на сто в предварителната търговия на Уолстрийт. Това стана след решението да бъде блокиран акаунтът на действащия президент на САЩ Доналд Тръмп, предаде агенция Блумбърг.

Според данни на Ройтерс акциите са се понижили и до 8 на сто в определен момент. Котировките на Туитър бележат спад с 8 на сто и при търговете в Германия.

В петък Туитър обяви, че закрива достъпа на Тръмп до акаунта му заради нарушаване на правилата на социалната мрежа, а освен това и заради опасения, че той може да се опита да предизвика безредици, припомня БТА.

Междувременно френският министър на финансите Брюно Льо Мер подложи на критика решението на Туитър да блокира акаунта на Тръмп.

"Шокиран съм, че Туитър взема решение за блокиране, защото регулирането на цифровите гиганти не може да се извършва от самата така наречена цифрова олигархия", заяви Льо Мер по радио "Франс ентер". Той добави, че "цифровата олигархия е заплаха за държавите и демокрациите" и подчерта, че "регулирането на цифровите гиганти трябва да се извършва от народа, държавата и съда".

Миналата седмица привърженици на действащия президент проникнаха със сила в сградата на Конгреса на САЩ, за да възпрепятстват утвърждаването на резултатите от президентските избори от 3 ноември миналата година, които спечели демократът Джо Байдън.

Неговото встъпване в длъжност е насрочено за 20 януари, припомня ТАСС.