Конгресът на САЩ нанесе снощи безпрецедентно унизително поражение на президента Доналд Тръмп, като преодоля с голямо мнозинство ветото му върху бюджета за отбрана за 2021 финансова година, започнала на 1 октомври м.г, съобщиха световните агенции.

Сенатът, контролиран от републиканците, прие с над две трети от гласовете (81 срещу 13 гласа) бюджета в размер на 740 милиарда долара въпреки "възраженията на президента".

След като Камарата на представителите, контролирана от демократите, стори същото в понеделник, текстът вече е окончателно приет.

Заседанието в Сената се състоя необичайно в деня на Нова година и два дни преди новият състав на Конгреса да положи клетва в неделя. През четиригодишния мандат на републиканеца Тръмп, който изтича на 20 януари, Конгресът не е успявал на осем пъти да отхвърли негово вето. Този път - и за първи път - това стана с гласовете както на сенатори демократи, така и на републиканци, предадоха АП и Ройтерс.

ТАСС отбеляза, че одобреният бюджет за отбрана предвижда разширяване на санкциите за компании, свързани с изграждането на газопроводите "Северен поток-2" и "Турски поток". Предвиждат се рестрикции спрямо Турция заради закупуването на руските зенитноракетни комплекси "С-400" и отпускането на Украйна на 250 млн. долара военна помощ.

В четвъртък държавната газова и петролна компания на Азербайджан "Сокар" съобщи, че за пръв път започва да доставя природен газ за Италия, Гърция и България по Трансадриатическия газопровод, припомни ДПА. Навлизането на Азербайджан на европейския пазар представлява конкуренция на Русия, която е основен доставчик на газ за Европа, посочи германската агенция.