В Европа са базирани водещи хъбове за стартиращи компании и иновации в градове като Берлин, Стокхолм, Лондон. Но технологичният бум се разпространява по целия континент и стартъпите се появяват и извън утвърдените технологични центрове. Това показва анализ на изследователската технологична платформа CBInsights.

От 2015 г. насам са инвестирани близо 130 млрд. долара в над 23 600 сделки с акции в технологични стартиращи компании на европейския континент. Това включва инвестиции във водещи технологични компании като дистрибуторската компания Glovo в Испания, платформата за стрийминг на музика Deezer във Франция и транспортната мрежа Bolt в Естония.

От данните на CBInsights става ясно кои технологични новатори от фондовете за дялово инвестиране във всяка държава в Европа са получила най-голяма финансова подкрепа.

Компаниите се класират въз основа на общо разкритото дялово финансиране и се разглеждат само технологичните компании, подкрепени от фондове за дялово финансиране, които са набрали акции от 2016 година насам. Фирмите трябва да са събрали минимум 1 млн. долара в дялово финансиране.

Най-финансиран стартъп в Европа е OneWeb

Широколентовата сателитна компания на Обединеното кралство OneWeb е получила почти 3,9 млрд. долара. OneWeb планира да изведе над 600 сателита в орбита, за да осигури евтин глобален достъп до Интернет. Компанията се стреми да интегрира своята система в съществуващите мрежи на доставчици на мобилни и интернет услуги, което им позволява ефективно да се разширят в непокрити области. Системата може да осигури достъп до интернет на здравни центрове, училища, библиотеки и домове чрез евтин потребителски терминал.

В топ 3 на най-финансираните стартиращи фирми в региона влизат базираната в Швеция Klarna (2,8 млрд. долара разкрито дялово финансиране), която предлага решение "купи сега, плати по-късно", и германската мобилна банка N26 (822 млн. долара).

9 компании еднорози с оценка над 1 млрд. долара

Към април 2021 г. в света има 600 еднорози, а девет от тях са с оценки от 1 млрд. долара (всички се проследяват в реално време от глобалния клуб за еднорози CB tracker). В Европа тези 9 еднорози са: Klarna (оценена на 31 млрд. долара, Швеция), Bolt (4,3 млрд. долара, Естония), N26 ( 3,5 млрд. долара, Германия). След това са компанията за умно използване на данните Collibra (2,4 млрд. долара, Белгия), Deezer (1,4 млрд. долара, Франция), притежаван и управляван от Blogmusik, позволява на потребителите да слушат онлайн конкретни албуми и песни и да споделят своите плейлисти и музикални вкусове с общността на Deezer. В списъка с европейски еднорози влизат онлайн платформата за продажба и размяна на дрехи от потребителите Vinted (1,1 млрд. долара, Литва), доставчикът на технологични решения, анализи, данни Nexthink ( 1,1 млрд. долара, Швейцария) и приложението Glovo, което използва съвместна, градска и експресна система, която позволява на клиентите да изпращат или получават продукти за по-малко от час (1 млрд.долара, Испания).

3e-news.net