Джеф Безос официално напуска позицията изпълнителен директор на Amazon днес, съобщават световните информационни агенции. Именно 5 юли е денят, в който Amazon беше регистриран през 1994 година, точно преди 27 години.

Припомняме, че Безос обяви, че ще напусне поста през третото тримесечие на годината още през февруари 2021-а. 

На неговото място ще застане Анди Джаси, който до този момент ръководеше отдела за облачни услуги на компанията Amazon Web Services. Джаси е в компанията от близо четвърт век.

Самият Безос ще остане в компанията, но като изпълнителен председател. По думите му това ще му даде повече време за странични проекти като компанията за космически изследвания Блу ориджин (Blue Origin), вестника "Вашингтон пост" и благотворителните му фондации.

Вместо пенсия - космически туризъм

Броени дни след напускането на поста бившият изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос планира да излети в космоса. Полетът ще се състои на суборбиталния кораб New Shepard.

"От петгодишен мечтая да пътувам в космоса. На 20 юли ще потегля на това пътешествие заедно с моя брат", написа Безос в Инстаграм. Заедно с тях ще полети и анонимен богаташ платил 28 милиона долара за възможността да прекара няколко минути в Космоса със създателя на Amazon.

Милиардерът е избрал 82-годишната Уоли Фънк за почетен гост на полета. Тя е била една от 13-те жени, обучени за астронавти по програмата "Мъркюри" през 60-те години на миналия век. Те обаче не са летели в космоса, дори не са приети в отряда на астронавтите заради пола им.

"Никой не е чакал по-дълго - написа Джеф Безос в Инстаграм. - Време е. Добре дошла в екипажа, Уоли."

Фънк е пилот и бивш инструктор. Тя е първата инспекторка във Федералното управление по авиация.

Снимка: Blue Origin

От компанията Blue Origin гарантират безопасността на начинанието, като посочват, че вече са проведени 15 успешни последователни теста на New Shepard, като капсулата е за многократно използване.

New Shepard може да извършва кратки суборбитални полети, но повече от ден в орбита би довел до сигурната смърт на хората в капсулата.

Amazon

Компанията е един от най-известните технологични гиганти в света стана - пионер в бързите и безплатни доставки, които привлякоха милиони потребители към онлайн покупките на стоки.

Под ръководството на Джеф Безос компанията пусна първия си четец за електронни книги, който бе приет масово, а гласовият му асистент Ехо (Echo) популяризира технологията в домовете.

Amazon превърна Безос в най-богатия човек на света. Според класацията на Форбс състоянието му възлиза на 177 млрд. долара.