Белгийската индустриална група Грийнярд (Greenyard), един от най-големите доставчици на плодове и зеленчуци в света, съобщи, че е принудена да затвори своя завод за замразени храни в Унгария.

Причината - предприятието е заразено с щам на бактерията листерия, убил девет души в Европа от 2015 г. насам, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Европейската агенция по сигурността на храните EFSA информира компанията на 29 юни, че този щам е открит в проби от замразени храни, произведени в унгарския й завод.

Предприятието е затворено и цялата му замразена продукция, произведена между август 2016 и юни 2018 г., е изтеглена от търговската мрежа, увери Грийнярд.

"Изтеглянето е мярка за сигурност и не означава, че изтеглените продукти са заразени", уточни групировката в комюнике.

Ръководството на Грийнярд поддържа постоянни контакти с Европейската комисия и компетентните органи, изтъкна тя.

Създадена през 1987 г. като семейно предприятие, Грийнярд се сля през 2015 г. с ред други компании и се нареди сред гигантите в преработката и продажбата на плодова и зеленчукова продукция. Тя работи в 27 държави и е открила 10 000 работни места.

Девет души са загинали и още 38 са се разболели от 2015 г. насам след поглъщане на продукти, заразени с бактерията, в пет страни от ЕС - Австрия, Дания, Финландия, Швеция и Великобритания, напомня АФП.