Пореден шумно рекламиран мегапроект отиде в небитието, констатира публикация на "Сега". Става дума за "българския Лас Вегас" - огромен ваканционно-развлекателен комплекс край София, обещан преди повече от 10 години от азиатски инвеститори. Бе обявено, че зад начинанието стои самият Стивън Ло - известният хонконгски милиардер.

Формално инвеститор е акционерното дружество Capital Concept Limited (CCL). През 2014 г. учредената от него проектна компания "България дивеломпънт холдингс" получи най-висок сертификат за инвеститор - клас А, от българското правителство, а през 2017 г. CCL злезе на Българската фондова борса за набиране на капитал.

Междувременно проектът зацикли, ковид пандемията го занити, а преди дни дойде новината, че Комисията за финасов надзор е свалила акциите на инвеститора от борсата заради неизрядни документи. Последният финансов отчет на CCL е за 2019 г.

Всъщност КФН още в края на ноември е предприела принудителна административна мярка и е наредила окончателно спиране на борсовата търговия с акции на "Кепитъл Консепт Лимитед", но решението влиза в сила сега, защото е трябвало да се изчака срокът за обжалване, каквото няма, пише още "Сега".

На огромна площ между селата Равно поле и Мусачево трябваше да се издигне смарт сити - умен град с авангардни технологии, с най-големия в света закрит аквапарк, 5-звезден хотел, казино гигант, огромен мол, концертна зала, красива паркова среда и т.н. Планираната инвестиция беше за 1.5 млрд. - първо лева, после евро. Официалното наименование на проекта бе "Ваканционно-развлекателен комплекс "Св. София". Азиатците решиха да присъединят и близкия голф и СПА комплекс "Св. София" и го купиха.

В проектната компания влязоха като акционери различни фирми, вкл. офшорки, и частни лица с китайски имена. Според "Капитал" интересът на китайски граждани е бил свързан и с възможността да получат право на пребиваване у нас по схемата "виза или паспорт срещу гореми инвестиции".

Проектът за български Лас Вегас (или Макао) се радваше подкрепа на най-високо ниво. Бяха проведени множество срещи с инвеститорите, вкл. с участието на бившия министър на туризма Николина Ангелкова и с благодарности, че са предпочели тъкмо България за вложенията си.

Но нещата не потръгнаха. Фирмите зад проекта започнаха да трупат заеми и загуби, влязоха в спорове и дела, стигна се до намесата на частни съдебни изпълнители и разпродажби на активи - голф игрището например бе купено от известния бизнесмен Мирослав Печев, вносител на "Лаваца".

Първоначално срокът за изграждане на градчето чудо бе 2017 г. През 2019 г. изненадващо инвеститорите обявиха, че сменят локацията и търсят нов терен пак в Софийско, но около с. Кътина. После дойде ковид пандемията и всичко замря... 

...Компанията, която не построи българския "Лас Вегас", беше титанът на Българската фондова борса с над 16 млрд. лева пазарна капитализация. За сравнение следващите големи - като "Чайка Фарма", Софарма, "Спиди" и др., имат пазарни стойности от порядъка на 1.4 млрд. - 800 млн. лева. Остава загадка как са били толкова високо оценени акциите на дружество, зад които не стоят реални обороти и печалби, а намерения.