Страната ни се нарежда на шеста позиция в ЕС по производство на цигари, показват данни от анализ на Евростат за производството на цигари в Евросъюза през 2016 г.

Анализът е по повод днешния 31 май, който се отбелязва като Световен ден без тютюнев дим.

Страната ни е произвела около 21 милиарда къса цигари като пред нас са страни като Португалия /27 милиарда или пета позиция/ и Гърция /31 милиарда или четвърта позиция/, като тези три страни формират общо около 5 на сто от производството на цигари в ЕС.

В анализа се посочва, че тютюнопушенето е основна причина за рак на белите дробове, като у нас са констатирани над 3 400 смъртни случая от рак на белите дробове, което е около 3 процента от общия брой на смъртните случаи през въпросния период.

Броят на мъжете, починали от рак на белите дробове е бил почти четири пъти по-висок от този на жените - около 2 700 фатални изхода при мъжете, при 740 - при жените.

В ЕС през 2016 г. са произведени над 527 милиарда цигари, като еквивалентът е в размер на 1000 цигари или приблизително 50 пакета с по 20 цигари на жител. Производствената стойност на произведените цигари възлиза на около 6,2 милиарда евро, отчитат данните на Евростат.

Безспорен лидер в производството на цигари в ЕС е Германия с произведени над 168 милиарда къса цигари или около 32 на сто от общия обем на производство на цигари в ЕС.

На втора позиция е Полша - 99 милиарда или около 19 на сто от общия обем, а на трета позиция е Румъния - 77 милиарда или 15 на сто от общия обем производство на цигари в ЕС.

През въпросния период в ЕС са били констатирани над 270 хиляди смъртни случая от рак на белите дробове, което го нарежда като основен тип фатален рак в ЕС, който представлява над една пета /20 процента/ от всички смъртни случаи, свързани с рака. Мъжете в ЕС са били два пъти по-засегнати от жените: 184 600 мъже са умрели от рак на белия дроб, в сравнение с 88 800 жени.

В страните от ЕС делът на рака на белия дроб сред всички фатални ракови заболявания е най-висок в Унгария - 27 процента, следвана от Гърция, Дания, Полша и Холандия - всички по 24 процента, Белгия - 23 процента и Великобритания - 22 процента.

Най-ниски проценти на смъртни случаи от рак на белите дробове са регистрирани в Португалия и Латвия - по 15 на сто, Литва, Швеция и Словакия - всички по 16 на сто, отчита Евростат.