Авиоремонтният завод "Авионамс" в Пловдив не е получил официален документ от руска страна, с който да се изиска връщане на лиценза, издадено от разработчика "Вертолети Русия". Това заяви пред БНТ изпълнителният директор на фирмата Йордан Новаков.

Той допълни, че в началото на месеца Русия е уведомила "Авиоманс", че не могат да изпратят одитен екип в страната поради европейските санкции.

Новаков разясни каква е процедурата за спирането на сертификата.

"Освен че могат да изтъкнат мотивите, някой на нас трябва да ни изпрати и къде е записано това решение в руската страна. Да ни постави срок, в който ние да върнем тези свидетелства. Към днешна дата такова нещо няма. За мен това свидетелство е действащо. Неговият срок за гражданските... е до 22.12.2022 г.", обясни той, цитиран от БНР.

В момента в "Авионамс" се ремонтират молдовски вертолети.

Миналата седмица говорителя на руското външно министерство Мария Захарова съобщи, че Русия отнема лиценза на два български и един чешки авиоремонтен завод.

Тя посочи, че по този начин се прекратява предоставянето на услуги по техническата поддръжка и капиталния ремонт на вертолети "Ми", тяхното абонаментно обслужване, а също и доставките на резервни части и компоненти.