Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Русия прекратява действието на сертификатите, издадени на авиоремонтни компании в Чехия и България. Това съобщи тя на брифинг, излъчен в Youtube и цитиран от Газета.ру.

Руското издание цитира Захарова да казва, че според наличната информация редица страни от НАТО и ЕС продължават да доставят военна техника на Киев, а също така планират да организират техния ремонт в предприятия в Източна Европа.

Чехия вече ремонтира украинско въоръжение, България изяви готовност за това.

"В отговор руската страна реши да спре действието на издадените преди това сертификати на авиоремонтните компании "Лом Прага" (Чехия) и на "ТЕРЕМ-Летец" и "Авионамс" (България), отбеляза Захарова.

Дипломатът добави също, че Русия не носи отговорност за безопасната експлоатация на хеликоптерите, ремонтирани в тези предприятия.

По-рано на брифинг Мария Захарова заяви, че специалната военна операция, както Москва нарича инвазията в Украйна, ще продължи и всички нейни задачи ще бъдат изпълнени въпреки желанието на САЩ и техните съюзници да укрепят боеспособността на Украйна.

Първа официална реакция в София

В коментар на решението на Москва военният министър в оставка Драгомир Заков заяви, че "това не е изненада" и добави, че нищо неочаквано не се е случило. Като експерт е предупреждавал по този въпрос още през 2017 г.

"Виждам една добра перспектива за нашите фирми, ако те успеят да нагласят своята работа така, че да не използват тези лицензи", отбеляза министърът.

Какво ремонтират двете български дружества

На страницата на на "ТЕРЕМ - Летец" ЕООД може да се прочете, че дружеството е сертифицирано от производителя и конструктора на вертолети от типа Ми, съответно АО "Вертолеты России" и АО "НЦВ Миль и Камов" за ремонт на граждански вертолети от типа Ми-8 и военни от типа Ми-8/17/24. Ремонтират се вертолети- Ми-17, Mи-8, Mи-14ПЛ/БТ, Mи-24В/Д/П, Ми-2 и Ка-26. Извършва се капитален и среден ремонт, модернизация и удължаване на междуремонтния ресурс на следните видове авиационна техника.

В "Терем Летец" се извършва капитален и среден ремонт, модернизация и удължаване на междуремонтния ресурс на следните видове авиационна техника

Снимка: "ТЕРЕМ-Летец"

"Авионамс" АД пък изпълнява пълен набор от услуги по капитален ремонт и модернизация на хеликоптери Ми-8 и Ми-17 с военно и гражданско предназначение, хеликоптери Ми-24. както и на самолети Миг, Су и учебните Л39. 

На страницата на дружеството пише, че дейностите по ремонта и модернизацията на хеликоптерите са изцяло координирани с "Вертолети Русия" и "Мил Русия", като всички авторски и интелектуални права на дизайнера са запазени. Представител на АР МАК Русия е базиран постоянно в завода и осъществява допълнителен надзор и контрол на качеството.