Британският производител на луксозни автомобили Aston Martin обяви днес, че се стреми към пазарна капитализация от 5,07 милиарда британски лири, като определи ценови диапазон от 17,70 до 22,50 британски лири за акция при излизането си на Лондонската фондова борса, съобщи "Ройтерс".

Компанията, известна с това, че автомобилите й се карат от филмовия таен агент Джеймс Бонд, обяви миналия месец, че ще организира първично публично предлагане, първото за британска автомобилна компания от десетилетия.

Очаква се окончателната цена да бъде обявена на 3 октомври, а акциите на компанията да се появят на борсата на или около 8 октомври.

Астън Мартин очаква 25 процента от книжата на компанията да бъдат търгувани на борсата, което е около 57 милиона акции.

Главният изпълнителен директор на компанията Анди Палмър посочи, че интересът на инвеститорите към книжата е "безпрецедентен".

"Като луксозна компания ние до известна степен сме изолирани от макроикономическите фактори като Брекзита, данъчната политика на американския президент Доналд Тръмп и търговските войни", отбеляза той.

Палмър коментира, че никой не иска мита заради Брекзита и че при всяка кола компанията ще губи от 10-процентовите мита в ЕС.

По думите му ако има т.нар. твърд Брекзит се очаква значително отслабване на британската лира, което пък ще подпомогне печалбата на автомобилопроизводителя като износител.