Натискът на българското правителство върху руските енергийни активи в България е накарал "Лукойл Нефтохим" да започне процес на продажба на най-голямата си рафинерия в Югоизточна Европа - тази в Бургас. Това казва финансовият министър Асен Василев пред "Файненшъл Таймс" в специален материал за страната ни и руските енергийни маневри, съобщи Нова.

Василев твърди пред изданието, че вероятно има икономическа полза от смяната на собствеността и заявява, че "имаме индикации за интерес". Правителството не участва в продажбата на рафинерията, която доставя на международни клиенти повече от половината от продукцията си - включително важни доставки на дизел за Украйна в началото на руската инвазия.

Рестрикциите към руската компания няма да бъдат вдигнати, докато в собствеността ѝ не се включат нови играчи, отбеляза Василев.

Държавата очаква "Лукойл Нефтохим" да плати още 270 млн. лв. данък печалба тази година, допълнително към вече преведената по-рано вноска, съобщи наскоро по БНР министърът на икономиката Богдан Богданов. По информация на шефа на НАП Румен Спецов бургаската рафинерия е превела в бюджета в началото на март 89 млн. лв.

Рафинерията трябва да плаща тази година и т.нар. "солидарна вноска" (33%) наред със стандартния 10% корпоративен данък.

Според "Файненшъл Таймс", когато компанията бъде продадена, този налог ще бъде свален от идната година до 15% - размера на глобалния корпоративен данък за мултинационалните компании.

"Така е направен законът, че вносителите, производителите и търговците трябва да имат българско юридическо лице, през което да изпълняват своята дейност. Което значи, че независимо как ще се развие ситуацията с дерогацията (за внос на руски петрол по море) данъците трябва да бъдат плащани в България. Ние имаме три изисквания около оператора в България - да си плаща данъците в България, рафинерията да продължи да работи на максималните си капацитети и да изпълняваме закона, както ни е възложено от ЕК", коментира по националното радио Богдан Богданов.