Първичното публично предлагане (IPO) на АмонРа Енерджи АД (AMO1) е успешно! Компанията за доставка и инсталиране на оборудване за соларни системи набра над 3 116 000 лева по време на IPO-то днес, съобщиха от компанията.

"АмонРа Енерджи" АД ще използва набраните на борсата средства за по-бързо развитие и по-голям пазарен дял на Балканския полуостров. Дружеството ще инвестира част от тези средства в нови бази за фотоволтаични панели, инвертори и покривни конструкции. Едната база ще бъде около 3 000 кв.м в района на Стара Загора (това ще бъде вторият логистичен център у нас). Тя ще покрива доставките в Източна България. Изграждането й се планира за началото-средата на 2023 г. Другата база ще е в Букурещ (края на 2023 г.). След година и половина-две предстои изграждането на още една база в Клуж, Румъния. В момента фирмата премества основния си склад от София в Драгоман, където вече е избрана база от около 2200 кв.метра.

Компанията има продажби в Северна Македония, Сърбия и Гърция. По-голямо разрастване там планира през 2023 г. заради очакваните законови промени и грантови мерки за соларни системи. В момента румънският пазар заема малко под 10% от продажбите на "АмонРа Енерджи", а с около 3-процентов дял са продажбите в Северна Македония и Гърция.

3eNews