Холдингът Ремингтън аутдор (Remington Outdoor), част от който е една от най-старите и най-големи американски компании - производителят на оръжие и боеприпаси Ремингтън армс (Remington Arms), е подал заявление за фалит, съобщи Блумбърг.

Съответните документи са депозирани вчера в съд в щата Алабама, а като причина е посочено увеличаването на задълженията към кредитори. Подаването на заявлението е част от процедура за продажба на компанията, уточнява Блумбърг.

Това е вторият за две години фалит на Ремингтън аутдорс, припомня ТАСС.

През 2018 година компанията започна процедурата заради натрупани дългове и на фона на спад в продажбите на огнестрелно оръжие след победата на Доналд Тръмп в президентските избори през 2016 година. За разлика от кандидат-президента на демократите Хилари Клинтън и предшественика си Барак Обама, Тръмп се обяви срещу ограничаването на продажбите на огнестрелно оръжие. Поради това през последните години американците вече не купуват толкова много, колкото по-рано, тъй като не се опасяват, че могат да бъдат въведени по-строги изисквания за покупката на оръжия.

Сега обаче ситуацията се е променила, отбелязва Блумбърг.

Заради засилването на социалното напрежение в САЩ след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд и несигурността около пандемията от коронавирус от февруари в страната се наблюдава засилване на продажбите на огнестрелно оръжие. Тази тенденцията обаче не е била достатъчна, за да предотврати фалита на Ремингтън.

Ремингтън армс е основана през 1816 година, а оръжията й са използвани при много от въоръжените конфликти в света през 19-и и 20-и век, включително гражданските войни в САЩ и Русия, както и през Първата и Втората световна война.