Федералната комисия за съобщения на Съединените щати (FCC) одобри условно във вторник сливането на американските компании T-Mobile US Inc.и Sprint Corp. на стойност 26 млрд. долара чрез гласуване, което обаче мина разделено по партийна линия.

За да получат одобрение, два телекомуникационни гиганта в САЩ се ангажираха да разгърнат 5G услуга, която да покрие 97% от американците през следващите три години. Освен това те се съгласиха да осигурят на 99% от американците скорост на мобилен интернет от поне 50 Mbps.

Ако обаче не успеят да изпълнят ангажиментите си, компаниите ще бъдат задължени да извършват плащания, които могат да надвишат два милиарда долара, заяви Федералната комисия за съобщения.

"Комбинацията между T-Mobile и Sprint ще подобри значително разгръщането на най-съвременните 5G мрежи в Съединените щати. Разгръщането на 5G мрежи е критичен национален приоритет, който ще донесе значими ползи за американските потребители, като доставя по-бързи скорости и по-ниска латентност и посредством подкрепа за развитието на модерни приложения и услуги", заяви американският регулатор.

След новината акциите на Sprint поевтиняха с 1,14%, докато тези на T-Mobile US поскъпнаха с близо 1%.