Пилешки шишчета сатай или говеждо ренданг във вегетарианска версия: нова високотехнологична лаборатория в Сингапур пресъздава класически ястия от азиатската кухня, но без месо, информираха Франс прес и БТА. Така тя задоволява нарастващия интерес към устойчивото хранене в региона.

Учени и професионалисти по храненето в бели престилки тестват различни растителни екстракти, за да приготвят тези азиатски блюда, имитирайки максимално традиционните вкусове.

Тази лаборатория е създадена от американския гигант в преработката и търговията със селскостопански суровини Арчър Даниълс Мидланд - Ей Ди Ем (Archer Daniels Midland - ADM).

Търсенето на устойчиво хранене в Азия тепърва се разраства, но напредва особено в най-развитите страни като Сингапур, тъй като потребителите търсят по-балансирано хранене и по-малко влияние върху околната среда.

В региона вече се продават растителни бургери или нъгети, но американската компания се стреми да съблазни небцето на азиатските клиенти с местни ястия.

Сътрудничим си с готвачите и местните клиенти, за да разработим и адаптираме вкусовете, които се търсят тук в Азия, обяснява Дърк Ойен, вицепрезидент и директор по човешкото хранене в компанията за Югоизточна Азия.

От ключово значение е да създадем местен вкус, допълни той.

Лабораторията вече създаде зеленчукова версия на сатай (обикновено пилешки шишчета с фъстъчен сос) и ренданг (говеждо къри, сготвено в кокосово мляко с подправки).

Целта обаче е да се създадат протеинови смеси на основата на соя и грах, които по структура и вкус наподобяват месото.

Тези продукти имитират говеждо, свинско и пилешко месо и могат да бъдат използвани в местни ястия, които традиционно се приготвят с месо.

Азиатските потребители вече са свикнали с тофу и темпе (традиционен индонезийски специалитет на основата на ферментирала соя - бел. АФП), но Ей Ди Ем се надява да разшири допълнително предлаганата гама от продукти.

Американската компания иска да предложи решение за всички, които харесват вкуса на месото, но се безпокоят за влиянието на интензивното животновъдство върху планетата.

Интензивното животновъдство за консумация на месо е източник на метан - газ, който благоприятства парниковия ефект.

В някои страни като Бразилия този сектор допринася за унищожаването на горите, които са естествени прегради пред климатичното затопляне.

Производителите на нови протеини на растителна основа обаче се сблъскват с множество предизвикателства - например да убедят потребителите да променят навиците си или да се справят с растящата конкуренция.