Най-голямата китайска компания за електронна търговия Алибаба (Alibaba) е отложила листването си на Хонконгската фондова борса, което се очакваше да достигне стойност от 15 млрд. долара, на фона на засилващото се политическо напрежение във финансовия център, посочиха източници, цитирани от Ройтерс.

Плановете на Алибаба за листване в Хонконг се следят внимателно от финансовата общност като източник на сигнали за бизнес условията в територията, която е под контрола на Китай, както и за това как Пекин възприема ситуацията.

Макар засега да няма официално определен нов график, Алибаба може да се излезе на Хонконгската борса през октомври, когато политическото напрежение отслабне и пазарните условия отново станат благоприятни, според източник. Гигантът в онлайн търговията се надява да събере от инвеститори 10-15 млрд. долара.

Решението да се отложи сделката, първоначално планирана за края на август, е било взето на заседание на съвета на директорите, преди Алибаба да публикува последните си резултати миналата седмица, уточнява друг източник.

Отлагането се дължи на политическата и финансова нестабилност в Хонконг след повече от 11 седмици на продемократични демонстрации, които все по-често преминават в насилие, допълват източниците.

Алибаба отказа коментар за плановете си за листването в Хонконг.