Алфабет (Alphabet), компанията майка на американския интернет гигант Гугъл (Google), надхвърли прогнозите на анализаторите за печалбата през първото тримесечие, но отчете по-слаби приходи от очакваното, предаде Асошиейтед прес.

Това доведе до поевтиняване на акциите й с над 7 на сто в електронната търговия след закриването на Уолстрийт вчера.

Алфабет отчете печалба от 8,3 милиарда долара за първите три месеца на годината - с 6 процента по малко спрямо 8,9 милиарда долара за същия период на миналата година. Печалбата е достигнала 11,90 долара на акция, което е доста над прогнозите на Уолстрийт за 10,60 долара на акция.

Данните обаче не включват очаквания разход от 1,7 милиарда долара за глобата на Европейския съюз за нарушаване на правилата на конкуренцията. Тя бе наложена през март за антиконкурентни практики в рекламния бизнес на Гугъл.

Като се прибави глобата, печалбата на Алфабет от 6,7 милиарда долара е доста под прогнозите на анализаторите.

Като се изключат комисионите за реклама, които Гугъл плаща на клиентите, приходите на Алфабет са били 29,5 милиарда долара - под очакваните от анализаторите 30 милиарда долара. Общите приходи са нараснали до 36,3 милиарда долара, със 17 на сто повече спрямо 31,1 милиарда долара преди година.

Алфабет отново е увеличила персонала си, прибавяйки близо 4700 нови служители през последните три месеца до общо 103 459