Цената на акциите на "Трейс Груп Холд" АД тръгна надолу след трагичния инцидент край Своге, при който загинаха 16 души, а 21 са ранени. Петима от настанените в болница са в критично състояние в реанимацията на "Пирогов" и има опасност за живота им.

В понеделник сутрин на борсата ценните книжа на холдинга, който е сред основните изпълнители на ремонта на пътния участък, където стана инцидентът, поевтиняха с 4,76 процента до 3,60 лева за дял след 15 сделки. От началото на година акциите изгубиха 20,88 процента от стойността си.

За второто тримесечие на годината "Трейс Груп Холд" отчита приходи от 74,2 млн. лв. и печалба от почти 8,8 млн. лв., показва неконсолидираният отчет.Една от посоките, в които върви разследването на прокуратурата, е за некачествена износваща настилка (най-горният слой асфалт), която не дава добро сцепление.

Вследствие на това автомобилите губят контрол. Сигнали са подавани пет пъти до компанията-изпълнител, но тя не е извършила ремонт.От "Трейс Груп Холд", водещ партньор в обединението ДЗЗД "Трейс Своге", което е изпълнило ремонта, разпратиха съобщение, в което твърдят, че "цялостната рехабилитация на пътя е извършена съгласно проекта и Техническата спецификация"."

Изпълнението е по стандарта на инженерите консултанти FIDIC, т.нар. Червена книга. По този стандарт изпълнителят е длъжен да съгласува всичко с Инженера - известната британска международна инженерно-консултантска компания - Mott Macdonald. Рехабилитацията се извърши по проект "Транзитни пътища", чийто инструментариум не позволява на проектантите и изпълнителя да променят вече съществуващото трасе", посочват още оттам.И допълват, че рехабилитацията е започнала на 29 септември 2011 г., а асфалтовите настилки са изпълнение през 2014 г., когато и пътят е пуснат в експлоатация. Акт 16 е издаден чак през 2016 г. откогато тече и гаранционният срок.Според заданието на обществената поръчка от АПИ и подписаният след спечелване на търга договор, рехабилитацията на 81,779 км. от Искърското дефиле е осъществена за 22,9 млн. лв. без ДДС. Вече са взети и проби от асфалта.

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков каза пред нова телевизия, че ще стартира процедура по привеждане на банковата гаранция на изпълнителя."Трейс Груп Холд" е сред най-големите изпълнители на обществени поръчки в областта на пътната инфраструктура у нас. Освен това дружеството работи и в Сърбия, където участва в строителството на част от Коридор №10 и други, а наскоро отвори офис и в Германия. Компанията е спечелила 108 поръчки за почти един милиард лева.