Властите на Макао започват днес 45-дневни обществени консултации по плановете за поправки в закона за регулиране на хазартните игри преди очакваните догодина промени, информираха световните агенции.

Секретарят по икономика и финанси на най-голямата хазартна зона в света Лей Вайнун очерта девет области, които ще бъдат обхванати от консултациите, включително броят на издаваните лицензи, засилване на регулацията и защитата на служителите, както и назначаването на представители на властите, които да следят всекидневните дейности в казината.

Все още няма яснота по редица детайли, но инвеститорите възприеха инициативата като сигнал за засилване на контрола от Пекин, отбелязва БТА.

Акциите на казината от Макао, листвани на борсата в Хонконг, загубиха между 5 и 15 процента от стойността си в сутрешната търговия днес, след като снощи силно поевтиняха и акциите на американските казина с дейности в Макао. Инвеститорите са разтревожени от перспективата за нови регулации.

Специалният административен регион на Китай затяга контрола над казината през последните години. Властите положиха усилия за спиране на незаконните капиталови потоци от континенталната част на страната и взеха на прицел кредитирането "на черно" и незаконните кешови трансфери.

Пекин засили и войната с трансграничните финансови потоци, насочени към хазарта, което засегна "хазартния туризъм" и ВИП клиентите на казината.

През юни тази година Макао увеличи над два пъти броя на инспекторите по хазарта и преструктурира няколко административни звена, за да засили надзора.

Бившето португалско владение е под юрисдикцията на Китай от 1999 г. по формулата "една страна, две системи". Макао е най-голямата хазартна зона в света с оборот, надминаващ този на американския Лас Вегас.

Секторът дължи бурния си растеж на многобройните посетители от континентален Китай, където хазартът е забранен. В града има над 40 казина и се строят още.

Спирането на притока от посетители заради коронавирусните ограничения от началото на 2020 г. нанесе тежък удар на местната икономика. Хазартните приходи нараснаха през последните месеци, но остават под половината, отчитани през 2019 година.