Котировките на акциите на Ейч Пи (HP) спаднаха с 5 процента днес в търговете преди официалното откриване на сесията. Това стана, след като производителят на персонални компютри отхвърли офертата за придобиване от Ксерокс (Xerox) и даде сигнал, че може да отправи свое предложение за придобиване на американския производител на принтери, предаде Ройтерс.

Акциите на Ейч Пи поскъпнаха с около 10 процента, а на Ксерокс - с около 7 процента от 5 ноември, когато за първи път се появиха информации за предложението на Ксерокс да придобие за 33,5 милиарда в брой и акции по-големия си конкурент Ейч Пи.

Секторът на принтерите изпитва затруднения от години, тъй като разрасналото се електронно предаване на информация намали нуждата от принтирани писма и документи. Ейч Пи и Ксерокс получават част от приходите си от продажбата на принтери и консумативи за тях.

Компанията с централа в Пало Алто, Калифорния, оповести късно снощи, че в предложената сделка реалната й стойност е подценена и управителният съвет се опасява от прекомерни размери на дълга при евентуално сливане.

Ейч Пи посочи, че признава потенциалните ползи от консолидирането и остава отворен за проучването на други опции за сливане с Ксерокс холдингс груп (Xerox Holdings Group).

Пазарната капитализация на Ксерокс е 8,4 милиарда долара, а на Ейч Пи - близо 30 милиарда долара.

В писмо до съвета на Ейч Пи Ксерокс очертава орязване на разходите с около 2 милиарда долара, което може да бъде постигнато за срок от 2 години.

Акциите на Ейч Пи се търгуваха на равнище 19,10 долара преди началото на официалната търговия на Уолстрийт, а на Ксерокс поевтиняха с 4 процента до 37,38 долара