АЕЦ "Козлодуй" ще внесе в Агенцията за ядрено регулиране документите, с които ще поиска удължаване на работата на 6-и блок на централата през септември. Това каза изпълнителният директор на АЕЦ-а Иван Андреев пред БНР.

Според него, блокът може да работи още 30 години, след осъществената програма за удължаване на ресурса му. Централата ще поиска 10-годишен лиценз за работа, който е максимално допустимият по закон, посочи Андреев.

"Задачите в по-голямата си част са приключили, другите, различни по вид мерки, ще бъдат изпълнявани през лицензионния период, като ние ще продължим да следим нашето оборудване и ако е необходимо, ще взимаме допълнителни мерки. Всичко това като документи ще бъде предадено в Агенцията за ядрено регулиране и очакваме в следващата година да получим лиценза за 6-и блок, знаете, че за 5-и вече работим с удължен ресурс и съответно на 6-и пък имаме повишена мощност", уточни той.

За да се повиши мощността и на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй", от централата се надяват до месец да приключат разговорите с НЕК и да купят ротора от старото оборудване, доставено за АЕЦ "Белене" преди години.

До момента за дейностите за удължаване на живота на реакторите и за повишаване на мощността им централата е дала около половин милиард лева.