50% по-скъпи тол такси плащат превозвачите от днес. С протести и блокиране на гранични пунктове заплашиха те, след като министрите на транспорта и на регионалното развитие не откликнаха на призивите им увеличението за камиони и автобуси да се отложи за догодина. 

От регионалното министерство обаче обещаха да търсят начини за коригиране на цените. Обещанието е работна група да заседава от следващата седмица за изменение на тарифата, а новата сума да влезе със задна дата от 1 юли 2023 г. 

Каква е идеята на МРРБ?

Представители на пътнотранспортния бранш заедно с експерти на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Министерството на транспорта ще участват в работна група, която в рамките на не повече от 30 дни ще изработи проект за изменение на тарифата за тол таксите. 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков покани транспортния сектор да се включи в изработването на новата методика. "Ангажиментът, който правителството поема, е, че след като бъде прието с постановление на Министерския съвет, изменението ще се прилага ретроактивно от 1 юли 2023 г.", съобщи министърът. Той обясни, че след влизане в сила на отстъпките по проекта представителите на бранша ще могат да си получат средствата от държавата със задна дата от 1 юли, независимо, че от същата дата ще се въведе начисляване на новите такси. 

"Към настоящия момент е невъзможно нито нормативно, нито технически да отложим влизането в сила на новата тарифа. Още през месец май 2023 г., по време на служебния кабинет, операторът на тол системата "Капш Трафик Солюшънс" е конфигурирал и заложил новите тарифни ставки в софтуера и е уведомил, че всякаква промяна изисква период от 45 дни", каза Андрей Цеков. 

И допълни: "Чувайки загрижеността и аргументите на пътнотранспортния бранш, постъпихме отговорно. След проведената среща с бранша съгласувах възможните опции с министър-председателя акад. Николай Денков и с министъра на финансите Асен Василев".

Регионалният министър напомни, че настоящият кабинет е заварил прието от служебното правителство постановление от месец декември 2022 г.за увеличение на тол таксите от 1 юли 2023, което по думите му е дълго отлагане. Той допълни, че планираното изменение в тарифите е проблематично, защото е изработено при липса на консенсус между държавата и представителите на транспортния бранш. 

Министър Цеков посочи, че в периода между януари и юни 2023 г. са провеждани многократни неформални срещи. На тях са дискутирани възможни изменения на тарифата, с които да се даде възможност на превозвачите да ползват отстъпки от определените тол такси на база изминати километри. Обсъждана е и възможността за въвеждане на съботно-неделно и нощно тарифиране, чрез което да се даде по-голяма гъвкавост и така да се съвместят интересите на транспортния бранш и на държавата.

Регионалният министър заяви също, че нормативно и технически предвиденото увеличение не е могло да бъде отложено за пореден път, тъй като редовният кабинет встъпи в длъжност на 6 юни 2023 г., а изменението е предвидено да влезе в сила от 1 юли 2023 г. За да се постанови един нов нормативен акт като постановление на Министерски съвет, са необходими обществено обсъждане и изготвяне на финансови обосновки, което отнема по-дълъг от разполагаемия в момента период от време. 

"Подхождаме сериозно, искаме гласът на бизнеса да бъде чут. Основен приоритет на нашето правителство е напълно съвместяване на публичния и на частния интерес, грижата за бизнеса и за гражданите при стриктно спазване на закона", категоричен бе министър Цеков. 

Малки превозвачи временно спират дейност 

Въпреки усилията на настоящото ръководството на МРРБ, превозвачите са скептични, че идеята ще доведе до успех или решение в тяхна полза. Затова заплашват с протести и блокиране на гранични пунктове. 

В същото време кабинетът предвижда нов реверанс към таксиметровите шофьори като запазва с бюджета за 2023 г. по-ниския патентен данък към общините. 

Въпреки това "десетки малки транспортни фирми вече са заявили, че временно ще спрат дейността си, защото не могат да покриват нарасналите разходи", предупреди изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев. 

От съюза обявиха, че повишаването на тол таксите ще оскъпи с около 5-6 стотинки на цената на хляба за крайния потребител.