Поисканото от синдикалната организация на КНСБ в производствената база на "Ел Би Булгарикум" във Видин увеличение на заплатите на работещите там в размер на 45 процента за 2024 г. би довело до допълнителен разход за дружеството от над 2,5 млн. лева, като общите разходи за възнаграждения ще нараснат до над 8 млн. лева. Това каза министърът на икономиката и индустрията в оставка Богдан Богданов по време на парламентарния контрол, цитиран от БТА.

В текущата ситуация и с оглед финансовите резултати на дружеството, ясно искам да заявя, че то не може да си позволи такова увеличение и това е много вероятно да доведе до фалита му, което ние не можем да си позволим и няма да го позволим, допълни министърът. Дори при очакваната печалба за тази година от 3,4 млн. лв., каза още той.

Богданов съобщи, че средните възнаграждения на работещите в производствената база на дружеството във Видни на един служител са 2692 лева и 34 стотинки месечно (ръст от 33% за две години) при средна заплата в региона - 1398 лева.

Корнелия Нинова, която повдигна темата, оспори казаното от министъра. Според нея увеличението на заплатите е за сметка на работниците.

До август 2022 г. на служителите са предоставяни допълнителни различни бонуси, включително и ваучери за храна, като през 2022 г. ваучерите са били в размер на сто лева, а към настоящия момент те вече са 200 лева. През 2022 г. за 8 март на работещите в предприятието жени са били изплащани бонуси - 150 лева, а за днешния празник те ще получат по 200 лева. За Великден 2022 г. са били изплащани бонуси в размер на 1420 лева, а за тази година служителите ще получат по 1866., обясни Богданов.

След 2022 г. е направена корекция в начисленията за клас прослужено време, като увеличението е 0,6 процента на 1 процент за всяка прослужена година, което означава, че увеличението на възнаграждението на служител с 30-годишен стаж е около 12 на сто, каза министърът. Той обобщи, че разходът на дружеството за един служител за 2023 г. е бил 38 735 лева или общо за възнаграждения за 2023 г. са платени над 5,7 млн. лева. За производствената база във Видин разходът за един служител на годишна база е 32 308 лева или средно по 2692 лева месечно.

В отговор на въпроса на Корнелия Нинова защо цената на маслото на българското предприятие е по-висока от френски и немски аналози, министърът в оставка посочи, цитиран от БНР, че предишното ръководство е намалило необосновано цените на продуктите, без да се съобразява с разходите. Обявен е конкурс за ново ръководство, подчерта Богданов.

Дългият период на нарушен баланс в ценовата политика на дружеството, липсата на продукти в магазинната мрежа и нарушените вериги на доставки създават сериозни затруднения пред дружеството, които изискват време и допълнителни усилия, за да бъдат преодолени, отбеляза министърът в оставка. Въпреки това дружеството не си позволява да прехвърли тежестта от нецелесъобразните управленски решения във времето върху работещите в предприятието, коментира Богданов и допълни, че това се вижда от разходите за възнаграждения.

Министърът на икономиката (вече в оставка) посети базата във Видин на 30 януари. На срещата с ръководството на производствената база стана ясно, че в момента там дневно се произвеждат по 25 000 кофички кисело мляко и по над 6 тона прясно. Възстановено е и производството на продукти по БДС, което бе преустановено при предишното ръководство.

30 януари 2024 г. Богдан Богданов в производствената база във Видин

Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Доставките на мляко за продуктите на "Ел Би Булгарикум" вече са удвоени, каза тогава Богданов, цитиран в съобщение на Министерството на икономиката и индустрията. По решение на новото ръководство на компанията всеки месец се правят прозрачни конкурси за избор на доставчици на изцяло българска суровина.

Министърът тогава каза, че този месец (януари) е закупено 900 т мляко само от български производители, което е близо 2 пъти увеличение в сравнение с миналото лято, когато изкупуваната суровина е била само 430 тона.

След като разгледа производствените цехове в предприятието, Богданов констатира, че базата има нужда от спешен ремонт. "Държавата ще я реновира и ще инвестира в нови продукти и производствени машини. Модернизацията на производството е приоритет за нас", каза тогава Богдан Богданов.