Китайските авиокомпании отчетоха общи загуби за 33,62 милиарда юана или 4,8 милиарда долара през първото тримесечие на годината. Причината за този резултат е сривът в търсенето, който бе предизвикан от ограниченията за пътуване, наложени в усилията да бъде овладяна пандемията от новия коронавирус, предаде Ройтерс и БТА.

Само за февруари китайските въздушни превозвачи отчетоха рекордни загуби от 20,96 милиарда юана, след като големи райони от страната бяха блокирани в усилията да се забави разпространението на вируса.

Общият брой на пътниците е спаднал със 71,7 на сто през март спрямо същия месец година по-рано до 15,13 милиона, обяви администрацията на китайската авиация.

101 години след първия международен полет в света, извършен през февруари 1919 година, коронавирусът парализира въздушния транспорт. Такова нещо не се е случвало никога преди - дори и по време на Втората световна война.

В момента има 80% по-малко полети. Тези числа говорят красноречиво: ако в предишни години в края на март за един ден обикновено са били осъществявани по около 180 хиляди полета, то по същото време на тази година (27 март) и имало само 90 хиляди, а на 28 март - под 70 хиляди полета в целия свят.

По света има около 25 хиляди пътнически самолета, а във всяка една секунда някъде над главите ни във въздуха се намират над половин милион души - едновременно. В последните дни въздушният трафик се е свил с около 80%, а в някои части на света - с 90%.