Помните ли дните, в които децата излизаха в извънредна ваканция, и вие си казвахте "Ех, как не мога и аз..."? Дните, в които със звъна на будилника си мислехте, че имате вече огромна нужда от отпуск? Дните, в които ви минаваше през ума колко ви е дотегнал вече всяка сутрин еднаквият сценарий - ставане - пътуване в задръстванията - отиване до офиса - работа - пътуване в задръствания - прибиране и утре сутрин пак? Как се радвахте на петъците, националните празници, дългите уикенди?

До момента, в който всичко това изчезна изведнъж и безследно.

Получихме си извънредната ваканция.

Отпускът, който уж е отпуск, уж не, мълчанието на будилника сутрин, гоненето на точен час, отиването, прибирането. Почти пълното отсъствие на социални контакти. Липсата на ежедневие, такова, каквото е било.

Първите седмица - две, може би ви се струваше като глътка свеж въздух, жадувано счупване на рутината, възможност да обърнете достатъчно внимание на близките и дома си, до момента, в който...

 • Не установихте, че отвореният лаптоп вече се е превърнал в неизменна част от интериора
 • Работите по всяко време, когато решите
 • Не откривате никаква разлика между делник и почивен ден, трудно се сещате коя е датата и денят, усещането за понеделник сутрин и петък вечер ви е абсолютно еднакво
 • Няма ги хората, с които изкарвахте по 8-9-10 часа на ден и с течение на години се бяха превърнали във ваше второ семейство
 • Усетихте, че се въртите в колело, много по-съкрушително от това, което преди наричахте "Рутинно ежедневие".

И всичко това започна да ви потиска по начин, по който не сте си представяли, че съществува.

Какви са вариантите за справяне с извън-офисната тъга или хоум-офис депресията?

 1. Разговаряйте много. Разговаряйте със семейството си, близките си приятели, споделяйте им как се чувствате, искайте съвети, искайте помощ, ако смятате, че ви е необходима. Не задържайте тъгата в себе си и не се опитвайте да си внушите, че не съществува.
 2. Стремете се да поддържате приблизително еднакъв график, ритъм на живот и навици с тези, които сте имали преди
 3. Не закъснявайте за работа Планирайте си старателно служебните задачи и ангажименти, пишете ги, правете си чек-листи за самоконтрол и проверка
 4. Провеждайте регулярни видео-разговори с колегите, с които работите пряко и работата ви е взаимно обвързана - поне два пъти дневно. Провеждайте видео-разговори и с колегите от други отдели, за да поддържате усещането за екипност и обща цел. Всичко това все някога ще свърши, отново ще се съберете в едно офисно пространство и ще продължавате да работите за една и съща кауза.
 5. Ако фирмената политика позволява дежурства в офиса, не ги пропускайте, това дава допълнително усещане за "нормалност" на ежедневието.
 6. В края на работния ден изключете компютъра. Върнете си личното време.
 7. Отделете време всеки ден да излезете навън, да се разходите, да спортувате

Придържайте седмичната си програма максимално близко до тази, която е била преди, и бъдете в абсолютна готовност скоро и леко да заемете обратно мястото си в собствения си живот.

СЪДЪРЖАНИЕ НА:
Българска Конфедерация по Заетостта е неправителствена организация, която обединява експертиза на водещите компании в сферата на HR услугите в България, съчетава креативност, иновативност, модерни дигитални решения, адаптивност и отвореност към новостите в световен мащаб. Организацията въвежда и популяризира всички добри практики за управление на персонала и HR услугите. Променя и подобрява модела на HR бизнеса, популяризира услугите и възможностите на своите членове.