17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Сега ми става кристално ясно колко симулират работа от вкъщи. Дремете си у вас и се преструвайте, че работите. Аз пък си имам нужда от излизането, от залите и стоенето в къщи плюс онлайн обучението в съседната стая ме побъркват. Мечтая си за задъстванията вече. Лека, мишки.

Чувал съм за офисна депресия, депресия от преработване, но никога за хоум-офис депресия. Но все пак това е от тези статии, чиято цел е да ви нареди как да се чувствате и да ви каже кое е добро и кое е лошо, понеже вие сами не можете да прецените. Хоум-офис-а е 100 пъти по-добре от котвата, наричана на галено офис.

как да не се депресираш - не ставаш рано, не отделяш 2 часа от деня си за бутане в градския транспорт и не прекарваш над 1/3 от деня си, с хора, с които не искаш да се виждаш, не стоиш 8 часа в кутийка или хале с 1 метър таван, каквито са масовите офиси.. На тези депресираните какъв им е проблема да излизат навън с реалните си приятели или с хората, с които съзнателно са избрали да се виждат или да се занимават с хобитата си.

така депресираните имат още една причина да се оплакват!!!!

А какво да кажем за тия дето бачкат по фабриките на смени и нямат служебен лаптоп? Те са многооо повече от офисните плъхове.

Нескончаемото стоене у дома за аутисти е идеално. Нормален човек никога не би свикнал. Но пък е много вероятно да стане аутист.

Тази статия е пълна глупост. От 35 години работя само онлайн от вкъщи и нито депресия, нито липса на колеги имам. Вече съм на 55 и след 10 години се пенсионирам.

вЕрно ли от 35 години? И кво правеше през 1985-а онлайн?

Калинчо, твоят коментар е пълна глупост.

ами да...хора, които нямаг интереси....които не са си себедостатъчни...които разчитат на емоции и преживявани отвън...настроението им зависи от другите...сигурно страдат от такава тъга и депресия /хоум офис-ме уби/... Считам, че тези "страдания" са типични за западните общества....Защо ни ги вменяват и на нас? Ние ще се обадим на 10 приятели, ще говорим с часове,съседката ще дойде, ще се облегне на вратата...и ето ти още два часа занимавка... Може би не съм права...Аз работя от къщи и това ми допада...имам повече време за книги-смвъквам си на четеца...слушам много музика...Разглеждам музеите на Европа....има чудесни програми-напр. Ермитажа...изгледах документалния филм за няколко дни...всеки предмет е даден в детайли-история, създаване....супер е...Също-чудесни разходки из париж, Лондон, Рим....пак така с описание на паметниците...Неизброими се нещата, с които човек може да се занимава, докато е в къщи...Така и работата ми върви по-добре... Сигурна съм,че има и различни мнения...

Да, съгласен съм с това мнение Освен четенето вечер, задължително тичам 3 пъти в седмицата за около час и блъскам тежести у дома, чувам се с 2-3 истински приятели, като сложим и ецедневни грижи около семейството, засега ми е достатъчно и няма драна

Т.е. вкъщи може да се скатаваш в работно време, а в офиса не ти го позволяват, въпреки че явно имаш твърде слаба натовареност ... страааашни доводи си изтъкнала!

Дистанционно работя по странични проекти - инженер съм, проектирам разни неща. С повечето от хората, с които работя, а и тези, за които работя, не съм се виждал никога на живо. Въпреки това работата върви перфектно. Паралелно с това обаче си имам и нормална работа в офис с колеги. Не е толкова заради сигурността на редовната заплата, колкото за да имам реален контакт с колеги. Общуването със себеподобни е полезно - питат те нещо, ти попиташ нещо ... така учим разни неща и взаимно се дърпаме напред. Пък и покрай останалите си правя необходимите почивки, не забравям да обядвам ... някой подхвърли шегичка ... реалният контакт не може да бъде заменен от нищо и е крайно необходим, дори и по време на работа. Не мисля, че бъдещето пренадлежи на home office, не и като постоянно решение. Но е хубаво човек да разполага с гъвкаво работно време, което не винаги е възможно.

В България? Не, България върви с 20 години назад от развития свят. Но на Запад - определено. Дори и преди пандемията, все повече се търсеха хора, които да работят отдалечено. Бъдещето е на отдалечената работа. А ти внимавай, че някой инженер от Китай или Индия може да те замести и ще получава по-малко пари от теб, а ще работи повече.

Тези, които са прекратили със секса като страст и занимание е нормално да им харесва да си стоят по домовете

Изобщо не ми е депресирано, нямам време за това. Поне спестявам двата часа в път на ден и висенето в студа по спирките. А особено, откакто и детето се обучава дистанционно, работата от вкъщи ми дойде чудесно. Скука може да се усеща от хората без семейство и ангажименти, за които социалните контакти са били определящи за битието.

Не бих се върнал никога в офиса. Супер си е работата от вкъщи. Не ти се налага да се къпеш, да си минеш зъбите, можеш цял месец да носиш едно и също бельо и дрехи. С две думи ставаш, почваш работа, свършваш работа, ядеш на корем и лягаш.

Завалийките седят цял ден по гащи пред компютрите докато ние богопомазаните тичаме на студа в снега и калта и се чудим как навреме да стигнем, губим един час в път, а на работното място гледаме тъпите ни колеги къде ги мързи за 5 стинки работа да свършат и тъпата шефка де е влезнала в климактериума и всеки ден и е крив света.

Нека помислим - След като си пътувал 1-2 часа до офиса. Пристигаш вече с умора от пътуването. Сядаш на един стол и изкарваш едни 8 часа + 1 часа обяд, т.е. 9 часа в офиса. Като през това време дори не може да си вдигнеш краката да отпочинат, заради колегите. След това пътуваш обратно 1-2 часа. И от вратата бързаш да свършиш всичката домашна работа + да спиш. Тоест 9 + време за пътуване 2-4 часа = 11-13 часа. 8 часа сън 19-21 часа. При 24 часа денонощие остават 3-5 часа за всичко друго А при работа вкъщи вече времето за всички домашни дейности са вече 7 часа. Та къде казвате е депресията?

Това в България ли? От Пловдив до София ли пътуваш?

За София е нормално да пътуваш 45-55 мин в посока. Имал съм години, когато съм пътувал точно 75 мин в посока с 3 различни транспорта. Да отговоря на въпроса - доста хора пътуват общо по 2+ часа на ден.

Явно някои хора не работят и за това им е скучно когато работят от дома! За тях ходенето в офиса и местенето от единия крачол в другия явно на това му викат "работа". За мен дали ще работя от офиса или от дома няма значение защото работя здраво и нямам време за скука и меланхолия. Хващайте се и работете!

Винаги трябва да има балъци, които да бачкат много.

Много сме си добре. Където може и който иска - да е разрешено. Където не става - ок, не става.

Няма по сладко от това да си бачкаш вкъщи!!

Платена пропаганда! Никога няма да се върна в офис и да губя часове на ден в пътуване. Вие луди ли сте?

Работа от вкъщи в присъствие на съпругата трябва да се води първа категория труд, да се взема право за раннно пенсиониране и да се дават ваучери за безплатна психологическа помощ.

Що, ти да не си много цвете? Съпругата трябва също да работи, поне колкото теб, ако не и повече. Освен това да гледа къщата и децата, а и теб, разбира се.

Абе в това днешното адски модерно време как успяваме да намерим повод за каква ли не депресия?? Лятото ни депресира, а също така и зимата! Да ходим на работа, особено да е понеделник е повод за ужасна депресия... Но явно и да си седим вкъщи също... Да станеш на 30 години е повод да си депресиран, защото остаряваш... Всъщност на каквато и възраст да си имаш основание да си депресиран... Хайде стига а? Да вземем да се стегнем? Към медиите: стига сте промивали мозъците на хората с подобни простотии!

Работя дистанционно от 10 години. От тези стъпки за справяне, точки 6 и 7 звучат разумно. Най-важното е да затворите компютъра, като свърши работното време и да си остане затворен до следващия работен ден. Приятелства не се правят в Zoom, отношенията с колегите просто са други. Няма цигари пред входа, кафенца, дълги обяди, флиртове, вицове и т.н.

Работя дистанционно вече 18 години и много се забавлявам с такива статии, особено тези със съвети на големи "специалисти", пръкнали се след 2-3 месеца работа от дома... Просто ме кефи, ама много. истината е, че работата дистанционно си има своите положителни и отрицателни страни, както работата в офиса. За работа от дома се изискват различни качества като самоорганизираност, добро планиране, добра концентрация, нещо, което не е от такова значение в офиса. И не, не е истина, че се разговаря повече с любимите хора, напротив, не искаш, когато си се концентрирал и работиш, някой да ти приказва на главата "милооо, какво ще обядваме днес?". Освен това се изисква изграждането на напълно различни навици и не, не се стремиш на поддържаш същия график просто защото не можеш... Не е вярно, че работиш, когато решиш - работиш, когато трябва, за да свършиш всичко навреме. Не е вярно, че може да се мъкнеш по гащи до следобед, нито че сутрин ще свършиш домакинските задължения, а после ще работиш - първо работиш, после ако остане време. и още, още глупости, които се пишат. Но, накратко, това е един напълно различен начин на живот, който изкарва хората от зоната им на комфорт, което ги депресира. Депресира ги, защото не са достатъчно гъвкави да се справят, което трябва да наведе всеки работодател на мисълта дали при едно по-голямо натоварване този човек ще успее да се справи и дали няма да стигне до модерната дума "бърнаут"

Перфектно казано!

Напълно съм съгласен! Събрали тук там някои съвети от интернет и ето ти статия. Никаква представа си нямат от работа от вкъщи. Тепърва много хора ще се сблъскват с този проблем след като не са свикнали на такава работна среда. Те затова сега търсят начини да контролират и шпионират кой как работи с камери и други устройства, тъй като производителността ще започне да спада. Аз също доста години работя дистанционно. Наел съм си помещение специално за работа, тъй като вкъщи е място за отмора и развлечение и трудно мога да се мотивирам за работа.

Всичките дето пестите по 2 часа път, къде живеете ? :)

ако си в Перник и работиш в София, може и повече от 2 часа да спестиш

Съгласен. Колко са тия перничани дето почнаха да работят дистанционно? От коментарите оставам с впечетление, че половината Дирници работят дистанционно от Перник.

Живея на единия край на София, работя на другия. Сменям три превозни средства. Пътуването с всяко от тях, без задръствания, защото ходя на работа от 8, за да не стоя в трафика, ми отнема около 20-25 минути. На връщане и повече, защото са се натрупали забавяния в графика им. Така че преди да започна работа от вкъщи излиза в 6.15 и бях в офиса в 7.55. На връщане си тръгвах в 17 и се прибирах най-рано в 18.20, а най-късно в 19. Съвсем нормално си е пътуване по 2 часа с градски транспорт в София!

Живея в Люлин, работя в Младост, пътувам по около час в посока, в натоварени сутрини - и над час.

Миналия ден изведох една позната на разходка. Оплака се че от март месец работи от вкъщи. Като сметне работата, спането и домакинство задължения, прекарва над 20 часа дневно, затворена в една кутия. Иначе на хубава заплата взима ама няма къде да я похарчи. От една година е затворник и това я смазва...

И после да прави каквото иска. Извинявай, но преди спестявах 500 лева всеки месец, сега по хиляда, плюс бонуса. Като спести 30 хиляди, може да напусне. Сега, имам колеги, които спестяват по 2 - 3 хиляди на месец, но за мен това не е живот.

човек, как ще се пенсионираш с 30 хиляди спестени? Да, с 30 х илки може да си позволиш една по-голяма ваканция, примерно 6 месеца или година, но чак да напуснеш... За напускане на работа ти трябва постоянен и предвидим източник на доходи. Акции, апартаменти, магазин или по-добре няколко магазина. Малко са го постигнали.

Всички коментирали са абсолютно прави! Работата от вкъщи е много далеч от депресия - не киснеш два часа в задръствания и не трепериш в кой момент някой заспал идиот може да те удари. Не се разболяваш (не говоря за Ковид, а за обикновените вирусни). Преди ми се налагаше поне два пъти годишно да ползвам болничен заради колеги, които идваха на работа заразни. Сега не съм ползвала болничен от повече от година. Работя много повече - по-бързо и по-качествено. Няма кой да ме разсейва, няма клюки, интриги, сънят ми стана по-добър, не се притеснявам, че ще ми се наложи да остана извънредно в офиса и няма кой да прибере детето, да напазарува... Дори да се наложи да работя извънредно - вкъщи съм!

Поработи още 1-2 години да видим дали ще твърдиш същото.

Колкото работих от офиса, толкова и работя от вкъщи. Точно 2 часа на ден. През останалите 6 часа съм логнат, но се занимавам с други лични проекти. Почти всичко съм си автоматизирал в работата, останалото съм го делегирал на други служители от екипа и само с най-важното се занимавам, което ми отнема точно 2 часа.

Като си “логнат” можеш ли да излизаш от вас? Колко часа от денонощието прекарваш у дома?

Или това, че може с лаптоп да си навсякъде? Ти от балъчетата дето се скъсват от работа ли си? Получавам 4500 чисто, което е смешна сума и трябва да си докарвам още пари. Чрез лични проекти, взимам още толкова на месец. Който иска, да работи по 12 часа, негов си проблем. Мен никога никоя фирма не ме интересува. Да не е моя, че да я мисля. Бахти офис мишките дето сте се събрали. Сменил съм 7 професии, с кратки обучения и съм готов.

Какви са тези поръчкови статии?! Само като се сетя за сутрешното и вечерно пътуваве към и от офиса ето тогава ме хваща депресия. Веднага си търся друга работа ако пак се опитат да ме наврат в офис по цял ден. Дори ходенето до тоалетна в офиса си е дискомфорт.

Аман от платени глупости. От две години работя така и се чувствам прекрасно. Прекарвам повече време със семейството си, не вися в безкрайни задръствания, чувствам се прекрасно, а стреса никалъв го няма. Глупостите за социална изолацкя са напълно безпочвени. И изобщо не ми липсват офис интригите, постоянно някой да ми виси на главата или да слушам инфантилни разговори по всевъзможни теми. Баланса сам си го правиш. Започвам в 9 и точно в 18 спирам да работя. Имам си и почивките. За мен работата от дома беше и все още е най-добрият начин да работя. А психаролозите се чудят каква глупост да измислят.

Дай си време, ще видиш. След само 2 години още даже не си спрял да се къпеш.

Статийката (явно целенасочена и платена) използва две презумпции: 1) В къщи не е 100% гот; 2) Работата не те кефи Ако е така за някого, той е тотален нещастник. Ако искате да ни внушите,че всички сме такива, ЕсПМ!

Ах, тия западни психота... На мен пък ми изчезна КАТОРГОВАТА депресия и от както работя у дома, съм завършил толкова проекти, колкото за 2018 и 2019 взети заедно! Качеството при това е много по-високо. Здравето ми се подобри значително, а психически се чувствам новороден. Сега, тия, дето по цял ден плямпат и лочат гнусната черна напитка кафе, предполагам им липсват себеподобните безделници.

Я стига платена пропаганда!

екстра си ми е, нямам оплаквания, не ми липсва нито пътуването да офиса нито колегите ... като не ми се седи вкъщи взимам компа и си бачкам от където реша, в депресия сигурно изпадат такива дето нямат въображение.

Дрън дрън. Депресия че си у вас. Баси тъпата статия и написана и емоционално че уж да си кажеш така е. Ето я истината: 1. Да киснеш два часа в задръстване не е хубаво и никига няма да бъде. 2. На работа се ходи за да се работи не да пиеш кафета с колегите и да бистриш политиката. 3. Ако ти липсват колегите то нищо не Ви спира да се видите след работа... ако не искат явно не сте чак толкоз близки. 4. Социални контакти липсвали... ами семейството ви е у вас. Жена деца, майка, баща, котка. Говорети си с тях. Хората не живеят масово сами в апартамент. 5. Който работи от вкъщи знае че реално няма как да забрави кой ден поне крайните срокове все още ги има. Срещите с шефа също моментите умора също. Не лъжете хората с поръчкови статии на шефове които ако не висият над главата ти на бюрото с 10 човека изпадат в паника.

Със статията не съм съгласен, ама и с някои от твоите точки не мога да се съглася: 1. Да 2. И за разнообразие на средата. Да киснеш непрекъснато вкъщи в един момент ще ти дойде в повече. В началото може да работи ама ще те видим след няколко месеца 3. Виждане след работа - ако има къде, След като заведенията са затворени или пък не искат да се виждате заради вируса 4. Разнообразни социални контакти! Ключа е в разнообразието. Жена, деца, семейство ги виждаш всеки ден. 5. Ако имаш срокове - да. Ако не - мотивацията намалява с времето. А че статията е глупава и със събрани от интернет съвети е ясно.

Гледам разни болни кандидат-меринджеи, недоказани началници и генетични подлизурковци цъкат минусчета на смислените коментари ЗА хоум офис работата. Е, скъпи мои, такива ще си останете цял живот. Простотията не се придобива, тя си е по рождение.

Светът все пак се развива. Ще останат само Творческите специалисти. Надзиратели, наказатели и директори ще гният в дупката на собственото си падение. Никому НЕ са нужни!

с home office от март лъснаха как в някои отдели се чудят за какво съществуват освен като разход на компанията, как някои позиции се оказаха отново трудни за разбиране защо ги има. Вече е написано масово от всички, но да допълня и моето виждане - вместо да карам по два часа и нагоре в нищоправене - най-редовно работя същото време допълнително - не ме карат, не ми плащат реално overtime, просто мой избор и преценка - има много работа, трудно се намират хора и просто се налага. Не съм само аз така - доста хора работят допълнително в отдела - малцина се оплакват от това. Това в офиса никога нямаше да случи освен за ден-два по изключение. Такива глезотии като разсейване и подобни - въпрос на настройка - и в офиса, ако всички около теб бистрят политиката, вчерашния мач или реалитито в продължение на часове ще е оше по-трудно да се концентрираш. Друго нещо - много хора от компанията се върнаха по родните места в провинцията - при заплата над средната за София, но където значителна част отива за наем, консумативи, транспорт, и накрая остава малко, все едно караш месец за месец. Със същите пари в провинцията е много по-различно - не само си позволяваш повече, но и икономиката там, където е ударена от Ковид, дори и с нещо минимално, се подпомага. Интернетът в България се оказа доста добре - говоря за поне 10 областни или по-големи града - никой няма проблем с него - стабилен и бърз при всички доставчици. В София навалицата понамаля, въздухът си е все така мръсен. С колегите винаги може да се видиш - стига да искате. От март до март се планира засега да сме така, вероятно ще продължи поне до май включително, и вече половината се интересуват за варианти да се запази за лятото, евентуално моренце/планина за месец-два в комбинация с малко повече отпуск изглеждса доста обещаващо. Та такива статии и мнения - наистина това в тях се споделя от доста малък процент хора.

От коментарите по-долу излиза, че статията е кенеф???

Домашна депресия? Вие нормални ли сте, работя от вкъщи и се чувствам прекрасно, защото не трябва да слушам простотии на работа.

Каква хоум-офис депресия, какви 5 лв.? Защо лъжете хората така брутално? Ето, аз и в момента съм си в службата от 07:30, допивам си кафето и се захващам за работа, въпреки, че работното ми време е от 09:00 часа. Хоум-офисът мога само да го сънувам, въпреки, че нищо не ми пречи да си върша работата и от нас. Даже и по-ефективно, защото тук постоянно те дърпат наляво-надясно и се разкъсваш на 10. И това за какво? За потупване по рамото. Е, поне заплатата бива, но пак подчертавам, че и хоум-офис ме устройва на 200%, но няма кой да ми го даде.... Пък да се депресирам в нас, хахаха, е това вече просто няма как да се случи. Със здраве да си работите от вкъщи и да не четете тези глупости за депресии и тям подобни щуротии!!!

На интригантите, които ходят на работа само заради интригите, сигурно им липсва средата.

Аз не помня в селото на баба и дядо, някой да е страдал от депресия... Имаше само един луд по рождение и толкоз.

Благодаря, това ми оправи настроението за деня!!

Вкъщи мога много по-спокойно да си свърша работата и работя повече, отколкото в офиса. Не се налага да слушам глупостите на колегите и мога да си отделям време за спорт и мои си неща. Стига сте се лигавили с депресии и измишльотини. Аз един познат нямам, който да се е депресирал. Всички работят усърдно и постигат дори по-добри резултати. Стига платени статии на работодатели-иззедници или собственици на офис сгради!

Перфектно си ми е в хоум офис... Пестя 2 часа дневно от пътуване и не се разболявам от кихащи и кашлящи колеги - не става дума за ковид само, но и за другите видове грип... Дори болничните ако се направи справка са сигурно поне с 50% по-малко от миналата година...

Напълно те подкрепям. Аз по принцип работя в къщи, не заради пандемията. Пести се време и реално свършвам доста повече работа. В офиса... а с тоя кафе, а с оня цигара... и то деня минал. За работодателя е изгодно също, наемите на офис площите са доста високи. Нашта фирма е решила да наблегне предимно на работата в къщи и даже се чуват че май ще освободят част от осифното ни пространство.