Евродепутати подкрепиха днес "правото да се изключиш" от интернет и електронната поща в момент, когато около една трета от хората в Евросъюза сега работят от домовете си главно заради ограниченията, въведени срещу разпространението на коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

В резолюция парламентаристите подчертават, че откъсването от работа трябва да бъде фундаментално право и настояват Европейската комисия да състави правила, позволяващи на хората да се разтоварват от напрежението, създадено от работенето вкъщи.

Пандемията от Ковид-19 коренно промени начина, по който работим и трябва да обновим правилата, за да сме в крак с новата реалност, каза малтийският евродепутат социалист Алекс Агиус Салиба, който ръководи работата по резолюцията.

След месеците дистанционна работа много служители сега страдат от отрицателни странични ефекти като изолация, умора, депресия, прегряване, болки в мускулите и очите, каза той.

Напрежението винаги да си на разположение, винаги достъпен, се натрупва, и се стига до неплатен извънреден труд и прегряване, допълни той.

Резолюцията, която няма задължителен характер, е приета с 31 гласа "за" и шест "против", при 18 въздържали се в комисията по заетостта на Европейския парламент. Тя трябва да бъде приета и от целия парламент, след това предадена на ЕК и националните правителства за евентуално одобрение.

В документа се изтъква, че налагащата се култура винаги да си "включен" и очакването работниците да бъдат винаги на разположение може да се отрази отрицателно на баланса между работата и личния живот, физическото и ментално здраве, както и на здравословния живот.

Според евродепутатите служителите трябва да мотат да се изключват от интернет без да има последици за тях от работодателите им.