Къде ли съм оставил моята "Трудова книжка"?

Това е въпрос, който всеки от нас си задава, когато му е нужна и не помни местонахождението и вкъщи. Дали дойде моментът, в който този проблем да се реши и това неприятно чудене да приключи? Сигурно си казвате "Това трябваше да се случи отдавна" и е най-нормалното развитие, но..

Нека заедно разберем какви ползи носи електронната "Трудова книжка":

Електронната ни "Трудова Книжка" следва да съдържа цялата наша трудово-осигурителна история и образователно-квалификационна информация (трудови договори, трудов стаж, професионална квалификация и т.н.), като всички тези данни трябва да бъдат вписвани в националната база-данни. Практическата реализация на този проект следва да стане чрез издаване на електронна трудова карта (пластика) с пин-код на всеки работник / служител, която да замени досега съществуващите трудови книжки. Чрез този код работникът / служителят и съответния работодател или институция (НОИ, НАП, АЗ, ГИТ, НСИ и др.) ще има делегиран достъп до електронното трудово досие, съдържащо цялата трудова история на лицето.

Затова, през изминалата седмица ви попитахме:

Бихте ли подкрепили създаване на електронна трудова книжка на всеки работещ, като част от мерките на правителството за дигитализация?

  • 68% признават, че е крайно време това да се случи
  • 12% споделят, че идеята е чудесна, но не вярват, че скоро това ще бъде факт
  • 11% казват, че е добро решение, но е нужна сериозна разяснителна кампания за ползите и
  • 8% считат, че настоящият и вид е достатъчен и не трябва да преминаваме към електронен вариант
  • 1% одобряват възможността, но трудно биха намерили място в документите си за още една пластика

Темата възбуди интересна дискусия и ще ви представим част от по-интересните коментари:

"Нищо електронно не е добро решение"

"Нека да има електронна, но трябва и хартиена, за всеки случай! При нанасяне в едната може да се допуснат грешки или да се загубят данни на електронната! В България всичко може! Познавам хора, които загубиха трудовият си стаж и трудовите си книжки от затворили предприятия и все още не могат да ги намерят, някъде може и да се изхвърлени!"

"Да много по лесно ще е при пенсиониране"

"Скоро като цивилизация ще живеем на други планети, а в България се задават отговори."

"Какво стана с електронното правосъдие? Така ли ще е и с тази"Трудова книжка"?"

"Не само електронна трудова книжка.... отдавна чакам така обсъжданите преди години "електронни лични карти" дето щяха да се ползват и като електронен подпис и да ти осигуряват досъп до всяка твоя информация в държавната система"

"Защо въобще е нужна трудова книжка? На Запад такова нещо няма!

Вече имаш всички осигурителни справки електронно - платени осигуровки и т.н. Ако данните на НОИ и трудовата ти книжка се разминават, те те карат теб да ходиш да си търсиш стари фирми и архиви. Или накрая признават само техните си данни. Този документ е напълно излишен и трябва да се върви към премахването му."

"Първо да направят електронна здравна карта като в белите страни и да спрат източването на касата"

"Всички данни е неободимо да бъдат и на хартия, при работника...един вид защита от неправомерни "служителски грешки"..."

"Да , това е улеснение не само за администрацията , но и за работещите."

"Предполагам, че ще настане голям хаос с въвеждането на електронна трудова книжка, защото колкото и да е електронна ще е необходима структура, облак, RAID осигуряване на данните и т.н, за които държавата няма кадри, средства и технологично време. Иначе идеята е добра, това е бъдещето."

"Принципно съм за дигитализация на възможно най-много услуги.."

"На фона на почистване на тротоарите с "една конска сила", само електронна трудова книжка ни липсва.."

"Абсолютно безсмислено ще е, докато трудовите книжки работодателите ги държат в сейфовете на УЧР-тата си. Това е масова практика! Още с нозначаването ти я взимат и разбираш какво са написали там едва когато напускаш! Няма никакъв начин да следиш постоянно за нанасаните данни."

"Като се има предвид начина и качеството на съхранение на данните, то е добре да съществуват и двата начина паралелно и при разминаване да се изяснява конкретната ситуация."

"В тази държава над 50% от хората подкрепят електронните услуги, но има едни 40%, които благоденстват поради липсата им и по тази причина те навлизат много бавно и трудно."

Участвайте редовно в нашите седмични анкети.