Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България.

Преди близо месец Dir.bg стартира своята нова платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове.

Каква е формулата за успешна кариера, колко сериозен и старателен трябва да бъде човек през време на своя стаж и професионален път, ще ни разкаже нашият специален гост, откривателят на Мария Бакалова, актьорът и продуцент Юлиaн Костов.

Кой е Юлиан Костов?

Роден съм във Варна 1989 година и мисля, че животът ми е белязан с тази енергия на 'промяна'. Обичам да творя, да градя, да трансформирам, да пътувам, да експериментирам с най-различни нови класове, спортове или нови авенюта за изразяване, както иновативни такива в моята актьорска професия като например motion capture performance във видео игри, така и малко по-странични хобита като пеене или рап, например. Живея в България от една година, а преди това събирателно 8 месеца в Лос Анджелис, 10 години в Лондон, 2 в Нидерландия. Завърших испанската гимназия във Варна - IV ЕГ - и бях плувец в националния отбор на България. Заминах за Холандия да уча бизнес мениджмънт, според мен любимата специалност за неориентираните млади хора. В момента съм актьор, мениджър, предприемач и продуцент, но не благодарение на бакалавърската ми диплома.

- Откъде започва кариерата ти и как възниква интересът към актьорското майсторство?

- Докато бях втори курс в депресия в Тилбург, Холандия, ми хрумна, че да си и актьор е професия. Аз съм огромен киноман, но винаги ме е дърпало западното кино и по тази причина никога не ми е хрумвало да съм актьор в България. Катализаторът беше Хийт Леджър като Жокера в Черния Рицар.

- Как си представяше кариерата, когато беше на 18?

- На 18 много малко хора знаят с какво им се занимава и това е напълно нормално. В цял свят повечето хора, които имат нужда от време за ориентация взимат година или две, в които работят, пътуват и търсят и намират страстта си чрез запознанства и обмяна на идеи. Това масово ми се струва, че все още е табу в България, за съжаление. Не помня да съм си представял нещо. Мислех си, че ще плувам още 5-6 години, ще завърша университет и после - не знам - че ще работя в семейния бизнес. Но винаги дълбоко в себе си съм знаел, че това не е пътят ми.

- Успя ли да сбъднеш мечтите си? Достигна или ги надмина?

- Да, аз живея мечтата си. Мечтата ми е да съм щастлив, правейки нещото, което обичам, с което да изкарвам прехраната си. Мечтаех да съм актьор и се получи. С много труд, много вяра, последователност, мъки, страхове, безпаричие, грешки, но и с много смях, любов, пътувания, приятелства. Беше страхотно преживяване и става все по-интересно. Исках да "произвеждам" или да прокарвам път на млади български актьори с цел общонародна гордост и вдъхновение, културен принос, признание навън и утвърждаването ни на пазара за международни таланти. Това също се получи отлично с оглед безпрецедентните световни успехи на Мария. Исках да продуцирам филм - това също стана преди няколко години с "The Dare". Имам и много, много други идеи за развитие, за образование, за продукции, но те са по-скоро цели, не мечти.

С Мария Бакалова

Снимка: Личен архив

- Има ли нещо, което би променил тогава, ако можеше да се върнеш назад в тези години?

- Ако можех да се върна, нямаше да запиша висше образование преди да знам с какво ми се занимава.

- Известен си като човек с убийствен инстинкт в откриването на таланти. След откриването на актрисата Мария Бакалова, летвата е все по-високо, а очакванията все по-големи и дори задължаващи те. Какво да очакваме от теб в близко време?

- Фокусиран съм на актьорската си кариера в момента, но това не ми пречи да продължавам да намирам възможности на наши актьори чрез агенцията ми JupiterLights Talent Management. Наел съм агент, който намира кастинги за кадрите ни, аз помагам със съвети, насоки и know how. Рано или късно още актьори ще пробиват забележително. Кариерата е дългосрочна игра - отнема между 5 и 10 години да пробиеш, ако действаш целенасочено и после още 40-50 години да задържиш нивото. Често помагам на приятели и познати продуценти или режисьори с предложения за актьори от цял свят. Обичам да давам и да бъда в полза на приятелите си, както и специфично на български артисти. Не бързам за никъде. Наслаждавам се на живота и работата си. Радвам се, че съм в България и мога да прекарам повече време със семейство и приятели.

Юлиян Костов - Another Mother's Son - гала премиерата на Одеон, Лестър Скуеър с Ронан Кийтинг и Джени Сийгроув (2017)

Сourtesy of Netflix

- Нека разгледаме следната хипотетична ситуация - вероятно има много млади и талантливи хора, които биха се превърнали в световни звезди, но не са се насочили към специалност "Актьорско майсторство". Приемаме, че учат коренно различна специалност. Как те могат да те открият и да заявят желанието си, ако виждат в себе си подобен талант и мечтаят да го развият?

- Аз бях в същата позиция. Точно затова съм написал и един огромен ресурс за начинаещи актьори в уебсайта на компанията. Специфично полезно е за българи или други чужденци, които искат да пробият в Англия. Можете да се запознаете със стъпките и да получите достъп до лично изпитани професионалисти, книги и курсове и още много информация тук. Скачайте смело и летете! https://www.jupiterlights.co.uk/portfolio-item/actor-resources-by-jk/

- Да се върнем в реалността. Какво е мнението ти за студентските стажове? Колко важни са те за един млад човек и каква стратегия би предложил ти, ако приемем, че той или тя в момента се колебае по кой път да тръгне?

- Стажът е страхотна идея, защото научаваш много повече, практикувайки професията, отколкото в университета. Също така ще научиш и най-важното - харесва ли ти това, с което си се захванал/а или пък коя страна от избраната ти индустрия/професия ти е най-интересна. Във всеки случай стажът би ти дал безценен опит, а без него не може да се вземат образовани решения за посоката на кариерното ти развитие. Единственият ми съвет за живота е да (о)станете любопитни. Твърди се, че именно това е най-важното качество на успешните хора.

- Преди месец Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според теб какви качества трябва да притежава идеалният кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

- Отвореност. Комуникационни възможности. Ведрост. Дисциплина. Гъвкавост. Такт...и езици.

- Какви са трудностите, които според теб срещат младите ни таланти, първо при избора на специалност, която да учат и съответно висше учебно заведение и след това в самото откриване на подходящия стаж?

- Според мен масово родителите са подвеждащите лица. Много често те плащат образованието и налагат своето мнение с какво ти трябва да се занимаваш. Това е изначалният проблем според мен. В повечето случаи подбудите им извират от чувство на любов, защото искат да имаш сигурност в професията и живота си. Тук идват два големи проблема. Залага се на "сигурни" специалности вместо да се даде свобода на избора. Второто е, че тези професии са били сигурни преди 20 години, а светът и пазаръ на работа се променят изключително бързо. Нови професии буквално изникват през ден и десетки други изчезват. Университети не могат да реагират адекватно бързо по ред причини. Трябва да се погледне наистина далновидно и да се помисли накъде отиват нещата - кои професии ще отстъпят на автоматизирани машини и изкуствен интелект след 5 или след 15 години? Например, вече има изцяло компютризирани аптеки в Щатите и Западна Европа, които елиминират човешката грешка и дори в средносрочен план софтуерът и машините излизат по-евтино от това да се плащат заплати. Това е бъдещето. Приятелите ми от 'ситито' в Лондон се оплакват от години колко много са им паднали бонусите и заплатите и колко много хора са напуснали или загубили работата си в този сектор отново заради технологична иновация и редица други причини.

Barbarians Rising/History Channel

- Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които би подкрепил или не българската образователна система?

- Това е тема за тричасов подкаст! За начално, основно и средно образование - според мен цялата ни система да бъде затрита и изградена наново, както направиха финландците и създадоха най-успешната образователна система в света. Децата трябва да се окуражават да говорят, не да мълчат и да слушат. Да мислят и разсъждават, не да зубрят. Да играят, не да "се държат сериозно". Изпитването и оценяването трябва да се сведе до минимум. Да се стимулира работата в екип. Учениците да избират предметите си според това в което са добри и им харесва. За бг университетите не мога да говоря от личен опит, тъй като учих в чужбина, но в крайна сметка от 3.5 години висше нито една капка от това знание не ми помага в момента да имам успешен бизнес и да го ръководя. Приятелите ми смятат същото за образованието си в България. Не се сещам и някой от тях да работи нещо общо със специалността си освен тези, които се занимават с професионален спорт.

- Каква е рецептата за кариерен успех на Юлиaн Костов?

- Последователност. Далновидност. Лекота в сърцето.

- Ако трябва да дефинираш твоята кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

- Мечтателска. Смела. Пъстра.

- Случващото се и реализацията ти към момента са огромен повод за лична и на близките ти гордост. Какви съвети получаваш именно от тях?

- Да се науча да делегирам задължения и да не гледам имейли след 21:00.

 

Another Mother's Son - на снимачната площадка с Джени Сийгроув

Сourtesy of Netflix

 

Юлиан Костов като Федьор Камински в новия хитов сериал на Нетфликс Shadow and Bone

Сourtesy of Netflix

Юлиан Костов като Федьор Камински в новия хитов сериал на Нетфликс Shadow and Bone

Сourtesy of Netflix

Photo by Boyko Shtonov