Поглеждаме към Уикипедия, за да разберем всички какво е фрийлансър?

"Като фрийлансъри обикновено се сочат хората, които работят на свободна практика в различни области. Не всяка професия обаче позволява преминаването към свободна практика. Например, завършилите бизнес администрация или редовите чиновници, трудно могат да избегнат четирите стени на офиса или учреждението. Фрийлансингът е най-популярен сред артистичните професии - художници, фотографи, журналисти, преводачи, графични, интериорни и уеб дизайнери, но е характерен също за счетоводители, програмисти и консултанти. Фрийлансърите понякога биват представлявани от компания или агенция, която препродава техният труд на крайни клиенти. В други случаи, фрийлансърите работят независимо и използват професионални контакти или уеб страници, за да намират работа. Професии, при които работата на свободна практика е често срещана включват: музика, журналистика, предпечат, писане на сценарии, заснемане на филми, актьорска игра, фотожурналистика, козметика, редакторска работа, фотография, организиране и планиране на събития, редакция и коригиране на текст, програмиране, уеб дизайн, графичен дизайн, разработване на уеб сайтове, консултантска дейност, ръководене на екскурзии, частни уроци, редактиране на видео, произвеждане на видео, преводаческа дейност, илюстриране и други."

През последната 2020-а година се наложи на много хора да работят от вкъщи в условията на хоум офис. За едни това доведе до много неудобства и трудно приеха тази възможност, други пък я посрещнаха с видимо удоволствие. Покрай целия този процес, част от позитивно настроените се замислиха колко хубаво би било да имат собствен бизнес и постоянен или допълнителен ангажимент, свързан с техните умения и квалификация в различни области. Това ни мотивира през изминаващата вече седмица да ви зададем въпроса:

Ще се увеличава ли броят на фрийланс специалистите през следващите години?

  • - Близо 35% от вас са отговорили, че пазарът на търсене и предлагане на такива услуги, обикновено сам показва има ли такава нужда
  • - 34% са убедени, че се наблюдават предпоставки за развитие на този пазар
  • - За 18% приоритет си остава сигурното работно място
  • - 7% биха искали да има все повече такива хора
  • - 6% пък се замислят и те да предложат свои подобни услуги

Традиционно показваме и някои от по-интересните ви коментари в анкетата:

"Като цяло фрийланс носи някои проблеми:

- Ангажират те на часова ставка и често може да нямаш проекти за известно време. Отпуски, болнични и т.н. са за твоя сметка.

- Сам плащаш социални осигуровки и т.н.

- Фирмите нямат сигурност в екипа за запазване на знания, гледат с лошо око на "самотните ездачи" с мисълта, че утре те няма и не е като отсреща да е фирма с 10 подобни да покрие липсата. Ако изпълниш 20% от задачите до края на проекта и избягаш? Очаква се екип във фирма да продължи да работи без "Онзи какво е правил? Започваме от 0."

- Часовите ставки са по-високи заради риска от липса на доходи между проекти и т.н.

- Реално ставаш пряка конкуренция на аутсорсите.

- Трябва да имаш собствено портфолио от проекти. Като си наемник, важното е фирмата някога да е правила нещото, даже и един от екипите да не е останал.

- Сериозните проекти с добри ставки искат сертификации по ISO, сертифицирани хора за какво ли не. Сам е прекалено скъпо да ги докараш и да изместиш аутсорса.

По-скоро изменението ще е към позиции с отдалечена работа, но пак да те препродават фирми. Фрилансът/консултантската дейност са бутикови и в тях са или нископлатени правещи дреболии или топ специалисти на високи ставки, каквито аутсорсите не могат да предложат. Клиентите с разбиране, че е важен опитът на човека, са малко.

Има успели фрилансъри. Просто никога няма шанс да стане масово.

Много хора видяха и светлината да не се стои като къртица в опън спейс с шум от 100 човека."

Любопитен е и отговорът на тези размишления от друг наш читател:

"Ами направи си фирма, договаряй се през нея, самоосигурявай се и няма да имаш нито един от тези проблеми. Това при условие, че: продуктът или услугата, които предоставяш са устойчиво търсени; имаш съответна квалификация и компетентност, за да можеш да изпълняваш съответните изисквания; имаш добро име пред партньорите си; мотивиран си да работиш; не си радетел на сивата икономика. Ако не отговаряш поне на едно от тези условия, обаче, работи си като свободен електрон, ама знай, че е до време."

Ще завършим с коментар по темата на колегите от Уикипедия:

"Някои хора избират да са самонаети според предпочитанията си или имат собствени причини. В началото като започнат като самонаето лице, нямат много работа и определено не биха искали да я подбират, защото по този начин е малко вероятно бизнесът да им потръгне. След като това стане обаче, могат да избират кои оферти да приемат и кои не, както и да съберат екип. При това да са си сами шефове си има предимство, че няма да загубят работата си, но никой не е застрахован и ако нямат достатъчно клиенти, поръчки и оферти, това също може да доведе до загуба на работата. Ако има работа, трябва да са готови да работят наистина много усърдно, за да развиват бизнеса си. Някои от тях работят постоянно, дори и през почивните дни и нямат време за празници, почивки и др., така че трябва да са готови да направят и тази саможертва, но ако харесват работата си и не я приемат като задължение, едва ли ще имат проблем с това. Има хора предпочитащи облагите, които получават от това да работят като наети от работодател и затова търсят само такава работа. Има и такива, които са били самонаети лица, но са се преориентирали, защото да работят като самонаети, понякога може да бъде голямо предизвикателство. Ако работата е сигурна, нямат притесненията на самонаетите си колеги, като например, че в даден момент могат да останат без, но и при наетите на постоянна работа има риск да я загубят. Някои от облагите на постоянната работа са: платен отпуск, пенсия, застраховка, платен болничен и др. При самонаетите тези преимущества липсват, освен ако самите те не си ги осигурят."

Интересна тема, която повдигна много въпроси за размисъл. Надявам се да сте ги открили в тази статия и да вземете информирано решение, ако имате подобни намерения.

Участвайте редовно в нашите седмични анкети за предизвикателствата на работното място, полезни са за всеки от нас.