Имам удоволствието да ви представя поредният участник в платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

"Опората от страна на семейството е най-необходимото нещо за един човек, за да успее с каквото и да се заеме. Обкръжаващата ни среда (приятелите) играе силна роля в нашето развитие, върху нашето мислене. Колкото повече амбицирани и успешни приятели има един човек, толкова по-голям е шансът за стремеж към кариерно развитие", споделя Димитринка Златина, следващият гост на автора на платформата Бисер Кунчев в рубриката "Идеалният кандидат" представя..

Коя е тя?

Казвам се Димитринка Златина, на 23 години съм от Дупница. Завършила съм специалността "Икономика на туризма" през 2022 г. в Университет за национално и световно стопанство.

Откъде научи за платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

Имам желанието да направя стаж и просто потърсих в интернет и попаднах на този сайт. Впечатли ме изобилието от възможности.

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

Аз смятам, че най-подходящото време за търсене и започване на един стаж е след втората година от следването на един студент. Смятам така, защото през първите две години от следването би трябвало да си натрупал нужните умения, качества и знания, които да можеш да затвърдиш и надградиш на дадения стаж. Досега съм правила стаж - в четвърти курс в една туристическа и туроператорска агенция.

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

Проблемите са, че често дадената институция/фирма не дават възможност на студент само защото името на специалността не им звучи подходящо. Подхождат скептично. Също така е възможно да няма достатъчно свободни места за дадената позиция.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Как си представяш идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

Идеалния стаж си го представям като процес, по време на който, даденият стажант има възможност да покаже и затвърди знанията си и да се сдобие с още много такива. Очаквам отговорност и всеотдайност от самата институцията, както и разбиране в случай на незнание от страна на стажанта.

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

На първо място бих се опитала да създам чувство за надеждност и доверие в кандидатите. Бих подканила студентите към това да бъдат по-самоуверени. За самото участие бих обяснила, че няма нужда от притеснение, че хората се учат цял живот и липсата на някои знания не е от съществено значение. Също така, от голямо значение е точността на самата обява - търсим силно мотивирани кандидати, които да има имат желание и амбиция за развитие, а останалото да оставят на нас. Тоест бих се постарала да внедря чувство за приятелска среда, среда на която те ще могат да разчитат и ще се чувстват добре.

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

Първите стъпки в кариерата според мен са от съществено значение, тъй като това е един вид основа на даден човек, а основата е сред най-важните неща - къща без основа няма.

Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

Да, напълно смятам, че университетът дава необходимата теоретична подготовка, но практиката е нещото, което усъвършенства човека. За жалост практиката в доста български университети е оскъдна, дори на много места липсва.

Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни?

Опората от страна на семейството. Това е най-необходимото нещо за един човек, за да успее с каквото и да се заеме. Тоест значимостта на семейството е сред едно от първите стъпала по стълбичката на успеха.

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие? Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

Обкръжаващата ни среда (приятелите) играе силна роля в нашето развитие, върху нашето мислене. Колкото повече амбицирани и успешни приятели има един човек, толкова по-голям е шансът за стремеж към кариерно развитие. Аз успявам да разгранича личния живот и професионалния/обучението, като съм постигнала страхотен баланс между двете.

Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина?

Определено желая да се развивам кариерно в моята родина България. Но нямам нищо против за някаква опция и за работа в чужбина под формата на командировка, някакъв проект или дори допълнително обучение. Смятам, че това много променя мирогледа на един човек, обогатява го и му дава много ценен опит.

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

Бих казала на по-младите от мен, както и на хората на моята възраст, че няма нищо по-хубаво от това да имаш необходимите умения и качества и да бъдеш желан от различни фирми, защото си ценен кадър. Няма нищо по-хубаво от знанието, затова бих ги подканила да се отдадат изцяло на университета през университетските си години (доколкото е възможно), да черпят с пълни шепи от него и да преследват целите си! И в никакъв случай да не чакат последния момент за дадена възможност в професионален план!