Имам удоволствието да ви представя поредният участник в платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

"Ако бяхте ме попитали преди 2 години дали искам да уча в България или чужбина, без да се замисля, бих казала чужбина. От днешна гледна точка обаче мисля, че ние младите е нужно да останем тук, защото от нас зависи бъдещето", споделя Весела Йончева, следващият гост на автора на платформата Бисер Кунчев в рубриката "Идеалният кандидат" представя..

Коя е тя?

Казвам се Весела Йончева, от Плевен съм, но миналия месец се преместих в София да уча. Приеха ме със специалност ,,Право" в УНСС.

Откъде научи за платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

За платформата научих от Фейсбук, разгледах сайта Ви и много ми допаднаха възможностите, които предлагате.

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

Други стажове досега не съм имала, евентуално това би бил първият ми такъв. Според мен, колкото по-рано се започне, толкова по-добре, трупа се повече опит и се създават контакти от рано, които биха послужили за напред.

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

Един от основните проблеми смятам, че е предубедеността на работодателите в уменията на студентите.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Как си представящ идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

Идеалният стаж за мен би бил изцяло съобразен с учебната ми програма, предоставящ възможности за контакти и запознанства с хора на същата вълна като мен.

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

Ако имам тази възможност, опорните точки биха били различните възможности, които се предлагат, освен това как и къде се случват нещата всъщност.

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

Първите стъпки в кариерата са изключително важни, защото дават основата, върху която стъпва човек и се развива.

Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

Към момента практиката е на почти 0 процента, надявам се това да се промени. Още не знам дали университета дава необходимото ниво, все още е рано, но до момента съм доволна.

Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни?

Семейството е от изключителна важност, то е това, което ни служи за пример.

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие? Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

Влиянието на приятелите е доста голямо, все пак те са ни като второ семейство. Разграничаването на личния живот и забавленията понякога е много трудно, но с времето съм се научила да поставям граници между двете.

Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина?

Ако този въпрос беше пред мен преди 2 години, без да се замисля бих казала чужбина. От днешна гледна точка обаче мисля, че ние младите е нужно да останем тук, защото от нас зависи бъдещето.

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

Бих им казала, че трябва да се започне от някъде. Да, ще е трудно в началото, но след време, когато се обърнат назад и видят, че си е струвало ще са с широка усмивка, сигурна съм.