"Говоря английски, руски и италиански. Не рекламирам нищо, което не отговаря на усещанията ми за качество, естетика и полезност. Имам малка дъщеря, виждам как тя и приятелките и се влияят и аз желая да съм добрият пример", открито споделя Ралица Методиева пред Бисер Кунчев и продължава"

"Преди около две години създадох първия си профил в Инстаграм и го развих за мен успешно, защото имах смислена и приятна аудитория от хора-съмишленици, обичащи естетиката, грижещи се за себе си, четящи и пътуващи. Обединяваха ни общи интереси. Винаги съм се занимавала под една или друга форма с журналистика и разглеждайки съдържанието в Инстаграм, много ми допадна свободата на себеизразяване, липсата на рамка и ограничения и че всеки може да докосне различна аудитория от себеподобни душевно хора."

Коя е Ралица Методиева?

Казвам се Ралица Методиева, но повечето хора ме познават като Рая. От работните си пътувания в чужбина, никой не можеше да произнесе типично българското ми име на цвете и така всъщност започнаха да ме наричат Рая. Родена съм в София. Завършила съм руската гимназия 133 СОУ "А.С.Пушкин" и след това УНСС специалност "Маркетинг" и магистратура "Туризъм".

Работя от 16-годишна, още като ученичка ме спряха на улицата и ме поканиха на кастинг за телевизионна водеща в първата музикална телевизия в България ММ и след няколко кръга с над 300 участника ме избраха, заедно с Роро, Лилана и други познати и до днес лица. Беше неповторимо време за българската музика, правеха се огромни концерти-награди в зала 1 на НДК с участието на Мария Илиева, Любо Киров, Каризма, Руши Видинлиев, Дичо, Орлин Павлов , Графа всички и до момента най-актуални изпълнители. Още младо момиче преживях много емоции и придобих сериозна опитност в сферата на журналистиката. Водила съм няколкочасови живи ефири, имали сме участия в цялата страна и годишни концерти.

След това съм водила различни предавания в Българска Национална Телевизия, БНТ2 - музикална класация, представяща всички жанрове музика в България, всяка седмица години наред гости ми бяха актуалните изпълнители от стиловете поп, рок, джаз и поп-фолк музика. Водила съм и културно предаване за новите български театрални постановки и филми, както и туристическо предаване , в което представяхме непознатите кътчета из България и интересни хора - чужденци избрали да живеят в страната ни и обичайки я силно. Години наред водя и музикални международни фестивали с жива публика над 5000 човека. Представяла съм България на Международния Конкурс Miss Globe и бях избрана в челната десятка между претенденти от 43 държави.

Имала съм и много корици на списания:

Grazia , Егоист ,Блясък , Едно , Гост и др.

И в настоящия момент съм посланик на една от най-добрите дерматологични клиники, работя за известни глобални брандове и много други партньори.

Имаме семеен бизнес - италиански ресторант Golden Nero и няколко корпоративни обекта в бизнес сграда Vertigo, министерства и частни болници.

Ралица Методиева

Снимка: Нина Абрашева

Целият бизнес е създаден от нас със съпругa ми с много любов и лично отношение .

Изградили сме сами дизайна и цялостната концепция за качествена храна и вино и желанието да подарим на клиента преживяване при всяко посещение на ресторанта. Имам лично отношение към виното и храната и съм преминала редица Сомелиерски и Бутикови готварски курсове.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Някои от ястията в менюто са по моя рецепта. Говоря английски, руски и италиански за да мога при пътуванията ни в Италия лично да подбирам най-добрите продукти.

За мен обаче най-важната роля е да бъда майка!

Имаме със съпруга ми малка дъщеричка Карина, която обожаваме.

За мен тя е най-добър приятел и най-важният ми и смислен "проект" .

Наслаждавам се невероятно на този етап от живота, осъзнавам колко е отговорно да изградим един истински добър човек с правилна ценностна система. Забавлявам се заедно с нея като малко дете и ни болят коремите от смях, когато сме заедно всичко е на 100% тук и сега, защото времето с децата ни наистина отлита твърде бързо и те поемат своя живот. Цялото семейство сме страстни пътешественици. Ценното за мен е да събирам не вещи, а незабравими спомени. Всеки възможен момент е посветен на изследване на нови дестинации със семейството. Опознаваме отблизо местните култури, традиции и най-вече храна. Хоби ни е да колекциониране антики, които търсим по-малко познати антични пазарчета из Италия, Испания и други държави.

Ралица Методиева

Снимка: Биляна Атанасова

Разкажи ни, как ти хрумна да станеш инфлуенсър и какво те мотивира бъдеш такава и да продължиш да се развиваш в тази посока?

Дълго време избягвах социалните мрежи и не присъствах в тях. В моментът в който решихме да имаме дете си дадох почивка от медиите.

Преди около две години създадох първия си профил в Инстаграм и го развих за мен успешно, защото имах смислена и приятна аудитория от хора-съмишленици, обичащи естетиката, грижещи се за себе си, четящи и пътуващи. Обединяваха ни общи интереси... започнах да правя интересни GIVEAWAYS, с много хубави награди, съответно се появиха измамници, които ми създаваха фалшиви профили и представяйки се за мен искаха да спечелят доверието на хората и да получат личните им данни. Аз трескаво приканвах в сторита хората да докладват фалшивите ми самоличности, за да не пострада някой и накрая системата деактивира всички профили с моето име и заличи 600 видеа и снимки, content, създаван с много отношение.

Жалих 9 месеца и ботовете на Инстаграм отговаряха, че съм призовавала към агресия и омраза, защото съм казвала на хората да докладват личности, а това бяха профили откраднали моята самоличност. Но няма проблем, аз в живота си съм минала през много трудности и винаги всяка голяма болка или загуба е била огромен учител и урок, така че приех и тази ситуация като такава. Социалните мрежи са чудесни стига да не ги приемаш за определящи кой си ти в действителност и да имаш достатъчно смислен и пълноценен живот и отвъд тях. Винаги съм се занимавала под една или друга форма с журналистика и разглеждайки съдържанието в Инстаграм, много ми допадна свободата на себеизразяване, липсата на рамка и ограничения и че всеки може да докосне различна аудитория от себеподобни душевно хора. Започнах като изследовател и продължих, заради смислените хора ,които открих в мрежата, доста живеят извън БГ, но си комуникираме много пълноценно.

Какви качества трябва да притежава един истински инфлуенсър и това може ли да бъде професия?

Истината е, че преводът на тази дума много ми допада "вдъхновител". Ако накарам дори един човек да се спре, да се погледне и да си каже "Хей аз съм прекрасен, независимо...и трябва да се обичам, да се грижа за себе си!" Под грижа имам предвид много неща - да се чуеш какво чувстваш и какво искаш? Ама наистина, какво те прави щастлив...това ще е напълно достатъчно, че съществувам в това социално пространство. Моята история в сферата на себепознанието и осъзнаването е много дълга. Минала съм през много физически катаклизми, помогнали ми да видя живота по друг начин и много да го обичам, но знаеш ли, за да достигна до по-голяма аудитория говоря повече за общите интереси и между съветите за красив грим, сияйна кожа и бляскава коса, говоря че всичко започва отвътре, от спокойната и щастлива душа... който трябва ще прочете и ще вземе за себе си.

Кои български и световни инфлуенсъри ти правят най-добро впечатление и с какво?

Много ми харесват инфлуенсъри с хубава енергия, позитивни, зареждащи, усмихнати, даващи ми някакво готино info или вдъхновяващи ме - дали за стил, странна дестинация, храна или какво ли още не, а основната дума е ...АВТЕНТИЧНИ!

Винаги си личи , когато нещо се прави насилено ...

Световни лица: @aggie , @leoniehanne, @katie.one, @marta__sierra

Български лица: @mademoisellie ,@mint.stories ,@_vali_blue_, @galia.simeonova_,@lilyanaangelova

Трупането на последователи безспорно е голяма страст и показва одобрение на това, което правиш. Развивайки своя личен бранд, какви са следващите ти цели и какви резултати очакваш?

На този етап искам да споделям много интересно и полезно за потребителите съдържание, аз постоянно се обучавам, преминавам през курсове на международни content creators, защото тази материя ми е супер интересна и истината е, че всичко е много динамично и много бързо се променя. Мой личен бранд е логично продължение, но ако и когато усетя че има какво смислено да дам на моите приятели тук...so will see ;)

Когато потребител купува от продукт, който ти рекламираш, това според се случва заради неговите качества или заради теб самата?

Случва се основно на ниво ДОВЕРИЕ, аз винаги тествам продуктите. Ако са козметика - с няколко седмици, ако е друго - колкото време е необходимо и след това споделям, ако съм убедена в качествата. Много съм щастлива, че често с мен се свързват брандове, които ползвам от години и всичко се случва много естествено. Колко е приятно да споделяш за продукт, който е станал част от любимите ти във времето..

Трябва ли един инфлуенсър да има и друга основна професия? Могат ли двете занимания да вървят паралелно или е нужен ясен фокус?

Фокус категорично трябва да има и най-вече постоянство! И алгоритъмът го показва, но ние имаме и друг бизнес от дълги години и на първо място съм и майка, така че времето ми определено не е само за социалните мрежи и знам колко още мога да покажа, но важното е да не слагам прекалено очакване в каквото и да е и да се наслаждавам на процеса. Да работиш и създаваш с удоволствие, каквото и да правиш!

Ако искаш да съм честна, ми трябват поне още едни 20 часа в денонощието (пиша това в 3 през нощта, докато малката спи J)

Каква е твоята рецепта за поддържане на популярност и имидж в дългосрочен план?

Да бъдеш себе си, толкова е просто, да си честен с хората и тук и в живия живот. България е малка и винаги някой те среща live, ако си усмихнат в социалните мрежи, нека те види такъв и на улицата, облечен с детайл, както го правиш за някой Reel, запомнящ се и винаги автентичен. Винаги малко различен от масата и да не ти пука J

Какъв е най-интересният продукт, който би желала да рекламираш?

Обожавам да пътувам...мечтая си да ме поканят да презентирам някоя много далечна, малко позната, красива дестинация...ама не само 5 звездни резорти и лукс, а да си говоря с местните, да опитвам тяхната храна ...всичко! Туризмът в някои държави е жизнено важен, сега прекарахме месец на остров Бали и в пандемията е било много трудно за поминъка им. Това не е само реклама, а помощ в много пластове...

Има ли продукти, които не би рекламирала и защо?

Не рекламирам нищо, което не отговаря на усещанията ми за качество, естетика и полезност.

Имам малка дъщеря, виждам как тя и приятелките й се влияят и аз желая да съм добрият пример. Не бих рекламирала вредни според мен храни, добавки ...

Къде се виждаш след 10 години професионално?

Където ще съм щастлива и ще се чувствам вдъхновена!

Работя от 15-годишна и винаги МНОГО съм обичала всичко, което правя, никога нищо не е било на всяка цена и винаги съм имала свободата да си тръгна или да сменя дейността без страх, промяната е за добро, така че ще ти разкажа на следващото ни интервю след 10 години.

Ако трябва да направиш реклама на България като туристическа дестинация, какво би казала на потенциални туристи от чужбина, за да ги мотивираш да дойдат тук?

България има специална енергия и ще даде на всеки, каквото му е необходимо - безгрижни дни, свободата на безкрая на приказната ни природа, мистика, история, вкусна храна, усмихнати хора с традиции, цветове...България е любов!

Финално - ако трябва да спечелиш нови последователи с едно изречение, кое би било то?

Елате, разгледайте, ще Ви подаря усмивка и вдъхновение!