"Младите и амбицирани хора, винаги се опитваме да правим и невъзможното, за да постигаме това, което искаме. Трябва да имаме цел и да работим постоянно за нея! Аз съм намерила своето призвание с това, което работя и споделям в социалните си профили. Мястото си в света, където мога да пиша, показвам и правя всичко според собствените си представи. Ще положа усилията, които съм полагала досега, за да се развивам в сферите, в които работя, но какво ще се случи, съдбата ще покаже. Да чакаш успех, без да си се потрудил за него, е все едно да жънеш нива, на която нищо не си посадил", открито споделя Габриела Цулин пред Бисер Кунчев и продължава:

"Според мен, инфлуенсърството може да бъде професия, но трябва много внимателно да се подхожда към него. Когато имаш личен бранд, работиш на пълни обороти, в натоварена среда, дълги работни дни. Работиш, когато всички почиват. Лекотата с която хората подценяват всичко това, е изумителна, смятайки, че да имаш личен бизнес, е лесна работа."

Коя е Габриела Цулин?

Жевея и работя в Пловдив. В момента живея в село, близо до Пловдив. Със семейството ми се преместихме през есента на миналата година. Завършила съм Технически университет - Варна и по професия съм инженер - магистър. Работила съм в сферата на строителството в рамките на шест години, а след това започнах да съчетавам две професии - тази в строителната компания и в сферата на маркетинга. От 2018 година работя в сферата на маркетинга - създател на цифрово съдържание и експерт по социални мрежи. Непосредсвено с работата си, поддържам и кулинарен блог от 2013 година, който с течение на времето се разви много успешно. От 2017 година развивам и инстаграм профил в който споделям повече информация за себе си и ежедневието си.

Разкажи ни, как ти хрумна да станеш инфлуенсър и какво те мотивира бъдеш такава и да продължиш да се развиваш в тази посока?

Инфлуенсър не съм си избирала да ставам. Не ми е било цел. Хората ме направиха такава. Използвам Инстаграм предимно за споделяне на преживявания и вълнения, свързани с живота и ежедневието ми. С това се появи и едно доверие от страна на последователите ми и така към днешна дата в Инстаграм са почти 20 хиляди, а във Фейсбук страницата ми 25 хиляди. Радвам се, че толкова много хора намират това, което споделям за полезно и са там. Те са част от живота ми, защото споделяйки, те също ми отвръщат - споделят ми, дават ми съвети, изказват си мненията, а всичко това е част от голямата книга на живота. Моите последователи и обществото, което се е оформило около мен е като една малка екосистема. Заразно е.

Какви качества трябва да притежава един истински инфлуенсър и това може ли да бъде професия?

Според мен инфлуенсърството може да бъде професия, но трябва много внимателно да се подхожда към него. Много млади хора взимат за пример инфлуенсърите и ги копират, а това е голяма отговорност. Мисля че един истински инфлуенсър трябва да бъде на първо място искрен с аудиторията си. Трябва да прави нещата, които харасва, а с това да зарежда и изпълва със смисъл съдържанието си в социалните мрежи.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Кои български и световни инфлуенсъри ти правят най-добро впечатление и с какво?

Честно казано не следя много инфлуенсъри, защото почти не прекарвам време в социалните мрежи. Влизам, за да разгледам какво са споделили близки и приятели от виртуалния свят, както и да споделя нещо интересно от ежедневието си. И все пак ако трябва да споделя профили, това са на "микро инфлуенсърите" с които комуникирам постоянно - те имат малко последователи, но с тях имам общи теми на разговор, обогатяват ме, вдъхновяват ме и зареждат дните ми.

Снимка: Личен архив

Трупането на последователи безспорно е голяма страст и показва одобрение на това, което правиш. Развивайки своя личен бранд, какви са следващите ти цели и какви резултати очакваш?

Към момента имам няколко поставени цели за настоящата година, които смятам да не споделям, но да - свързани са с развитие на личния ми бранд, както и осъвършенстване на работата ми извън инфлуенсърството. Когато имаш личен бранд, работиш на пълни обороти, в натоварена среда, дълги работни дни. Работиш, когато всички почиват. Лекотата с която хората подценяват всичко това, е изумителна, смятайки, че да имаш личен бизнес, е лесна работа. Мечтите са тези, коита са ме движили и ще продължават да ме движат напред.

Когато потребител купува от продукт, който ти рекламираш, това според се случва заради неговите качества или заради теб самата?

Много важна част от позиционирането на даден бранд в профилите на даден инфлуенсър е дългосрочното партньорство. Имам предвид това, хората да виждат, че инфлуенсърът не използва продуктите само в рамките на месец или едно тестване за рекламата, а в ежедневието си. Според мен това е най - работещият вид предлагане на продукти и това го прави успешен. Това е и причината да работя дългосрочно с дадени брандове.

Снимка: Личен архив

Хората вярват на други, особено когато представянето на продукт е направено искрено и истински. Най - доброто съдържание според мен трябва да бъде комбинация от отлично качество и професионално заснемане, но и от чисто човешкия елемент в сторителинга. Вярвам, че такъв тип съдържание би било интересно за аудиторията, а като имат доверие и на инфлуенсъра, следователно да си купят продукта.

Трябва ли един инфлуенсър да има и друга основна професия? Могат ли двете занимания да вървят паралелно или е нужен ясен фокус?

Аз лично съчетвам инфлуенсърството с друга професия, както споделих в отговор на друг въпрос. Смятам, че всеки може да съчетава 2 или 3 професии, стига да има желание, а време... то винаги не стига. Моята формула за успех е: Ставай рано и работи до късно. Не винаги ми е комфортно да съчетавам две професии и в същото време да съм майка и съпруга, но аз съм на принципа, че ако не ми е поне малко некомфортно всеки ден, значи не израствам. Всичко, което искам се намира извън моята зона на комфорт. Няма формула за съчетаване на професиите. Съчетаването на две и повече професии е резултат от подготовка, упорита работа и учене. Там, където има воля, има и начин.

Снимка: Личен архив

Каква е твоята рецепта за поддържане на популярност и имидж в дългосрочен план?

Постоянство и стремеж. Постоянно се стремя да надскоча настоящите си възможности и граници. Непрекъснато поддържам творческата си сила, защото тя ми дава силен импулс за действие. Пускане на контрола, защото голяма част от живота се случва извън нашия непосредствен контрол. Отделям време за учене всеки ден, въпреки че малкото свободно време, което ми остава по право принадлежи на семейството ми. Хората, които ми дават стимул и ме движат напред.

Има ли продукти, които не би рекламирала и защо?

Има много продукти, които отказвам да рекламирам. Продукти, които не смятам за здравослови или качествени или не се вписват по някакъв начин в моя живот. За да рекламирам даден продукт аз трябва да го харесвам и използвам лично аз или член на семейството ми. Одобрявам да работя с едва 10-20% от всички предложения, които съм получила до момента.

Къде се виждаш след 10 години професионално?

Младите и амбицирани хора, винаги се опитваме да правим и невъзможното, за да постигаме това, което искаме. Трябва да имаме цел и да работим постоянно за нея! Аз съм намерила своето призвание с това, което работя и споделям в социалните си профили. Мястото си в света, където мога да пиша, показвам и правя всичко според собствените си представи.

Ще положа усилията, които съм полагала досега, за да се развивам в сферите, в които работя, но какво ще се случи, съдбата ще покаже. Да чакаш успех, без да си се потрудил за него, е все едно да жънеш нива, на която нищо не си посадил.

Ако трябва да направиш реклама на България като туристическа дестинация, какво би казала на потенциални туристи от чужбина, за да ги мотивираш да дойдат тук?

България е прекрасна страна и всяко нейно кътче си заслужава да бъде посетено, докоснато и изживяно.

Финално - ако трябва да спечелиш нови последователи с едно изречение, кое би било то?

Мечтайте. Мечтите разширяват нашите хоризонти! Бъдете щастливи, защото вашето щастие е ваше дело! Щастливите хора пътешестват, четат книги, учат, опитват се да правят неща, които никой друг не може. Палитрата от качества и интереси е огромна. Ако търсите вдъхновение - последвайте ме, защото в профила ми ще намерите от всичко по - малко. На онези, които вече ме следват - благодаря. Бъдете благодарни и вие, защото, когато си благодарен за нещо, на някой; когато излъчваш положителна енергия към някого - ти го привличаш към себе си!