Имам удоволствието да ви представя поредният участник в платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

"Проблемите, пред които е изправен студентът по време на търсене на стаж са, че не всички компании предлагат тази опция, а в случай че предлагат, не е оповестена достъпно. Платформата на Дир.бг би улеснила много кандидат стажантите и би ги свързала с работодателите", споделя Елисавета Славова, следващият гост на автора на платформата Бисер Кунчев в рубриката "Идеалният кандидат" представя..

Кой е тя?

Здравейте, казвам се Елисавета Славова и съм на 25 г., живея в Стара Загора. Изучавам "Икономика на човешките ресурси" със специалност "Управление на човешките ресурси", дистанционно в Колеж по бизнес администрация София, към университет ВУАРР  Пловдив. Тази година ще бъда във втори курс.

Откъде научи за платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

За платформата на Дир.бг "Идеалният кандидат" научих чрез приложението LinkedIn. Това, което най-много ме впечатли в проекта бе възможността, която се предоставя на хората да се доближат до реалната обстановка на работа и специфичността в най-различните ѝ области.

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

Студентите трябва да започнат активно да търсят стаж още след първата година, за да имат реален поглед върху това което ги очаква и това, над което трябва да наблегнат по време на образованието си за в бъдеще. Първото ми висше образование е "Рехабилитатация" и имах възможността от самото начало да провеждам стажове, които включваха работа пряко с пациенти с най-различни диагнози в различни клинични бази под ръководството на колеги с дългогодишен стаж. Човек се учи от грешките си и считам, че е редно да приема градивната критика по време на обучението си. Знанията, които получих от там са ми полезни и до днес.

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

Проблемите, пред които е изправен студентът по време на търсене на стаж са, че не всички компании предлагат тази опция, а в случай че предлагат, не е оповестена достъпно. Платформата на Дир.бг би улеснила много кандидат стажантите и би ги свързала с работодателите.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Как си представящ идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

Идеалният стаж си представям в дигитална среда, по възможност реална, но в рамките на града, тъй като работя. Очаквам до мен да има наставник, който да ми дава задачи и да следи как се справям с тях по време на изпълнението им. Необходим ми е административен и организационен опит в сферата на HR.

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

Ако аз бях в отдел ,,Човешки ресурси" на компания, която има за цел да привлече стажанти, обявата щеше да включва ключови точки, които считам за подходящи за младите хора, а именно - мотивираща среда за развитие, сплотен работен колектив, приятелска атмосфера и знания поднесени по иновативен метод.

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

За мен началните стъпки в кариерата са от изключително значение, защото те допринасят за първите впечатления от избраната професионална насоченост. Ако кандидатът попадне на подходящо за него място за провеждане на стаж, след това ще продължи обучението си с интерес и ще бъде по-мотивиран, а ако попадне на лоши условия това може да доведе до отчаяние и дори отказ.

Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

Университетът дава базови знания, развитието би могло да продължи индивидуално с различни курсове. Практиката според мен е недостатъчна.

Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни?

Важно е семейството да ни подкрепя в начинанията ни и да се радва за нашите успехи.

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие? Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

Аз лично съм много социална и комуникативна личност, но успявам да разгранича забавленията от важните неща, които включват професионалното ми развитие. Организирана съм и намирам време за всичко.

Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина?

Към този момент желая да се развивам в България.

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

Имам любим цитат на тази тематика и той гласи ,,Намери си работа, която ти харесва, и никога няма да ти се налага да работиш"" - това е призив към младите хора, които чрез стаж биха добили по-ясна представа дали това е тяхната мечтана позиция. Бих им предложила да не губят време и смело да започнат професионалния си път, с пожелание това да бъде най-подходящото място за тях.