Рязък спад в предложенията за работа, с изключение на тези в IT сектора, отчете сайта JobTiger за октомври.

Най-сериозен отлив е регистриран в сектора "Хотелиерство и ресторантьорство" - предложенията в него са намалели с цели 43 на сто. Със 17% по-малко обяви за работа е имало в "Строителството", а при "Търговията и продажбите" намалението е с 16 процента.

Въпреки значителния спад, секторът "Търговия и продажби" продължава да представя най-големия дял от предложенията за работа (22% от всички обяви), следван от "Производство" (15%) и "IT" (12%).

Снимка: JobTiger

Обявите за работа в София са били с 10% по малко през октомври спрямо септември. Според данните от изследването спадът на новите предложения в други големи областни градове е съответно: за Пловдив -15%, за Варна -19%, за Бургас -22%, за Русе -9% и за Стара Загора -18%. Почти всяко второ публикувано предложение през разглеждания период е за работа в София (48%).

Снимка: JobTiger

Цялостната равносметка в цифри за изминалия октомври сочи, че спрямо септември общият брой на публикувани обяви за работа е намалял с 13%, като особено чувствителен е спадът в последните дни на анализирания период.

За октомври 2020 г. предложенията за работа са с 24% по-малко от тези за октомври 2019 г., а броят на обявите за изминалия месец е с 19% по-нисък от нивото им преди корона кризата у нас.

"Големият брой потвърдени случаи на COVID-19 през последните седмици, налагането на ограничителни мерки за овладяването на заразата и чисто човешките притеснения превръщат назначаването и обучението на нови кадри и осигуряването на безопасна здравословна работна среда във все по-голямо предизвикателство за много от компаниите. Очакванията ни са, че предстоят още по-динамични времена за пазара на труда", твърдят още експертите.