Изминаха 9 месеца от старта на иновативната платформа на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "ИДЕАЛНИЯТ КАНДИДАТ".

В желанието ни да предоставим на вниманието ви поредица от вдъхновяващи истории за първите стъпки в кариерата на популярни и интересни хора, днес ще ви запознаем с поредният ни гост, който ще разкаже за своята.

Тя се казва Лора Цанкова и работи като Life strategist & Business coach. Нека се потопим в нейната изключително интересна история.

Здравей!

Аз съм Лора и обичам да свързвам точките и да създавам нови пътеки. Вярвам, че всичко е възможно с правилната подготовка, ефективни стратегии и хора, които дълбоко вярват в себе си.

Първите стъпки в кариерата ни винаги са трудни - изпълнени с много неизвестни, но и вълнуващи. Те са като дългоочакваната пролет след дълга и студена зима. Живеем във време и в свят, където професионалната реализация или липса на такава, много често определя хората като успешни или неуспешни. Разбира се, това е само едната страна на монетата. От огромно значение е какво всеки един млад човек ще припознае и избере за своя посока или път - своя личен фар.

Ако ти е интересно кой е моя личен фар и защо го избрах - открий повече за моята история.

Дълбоко вярвам, че всеки един от нас се учи най-добре от грешките и провалите си.

Да, когато си млад, имаш повече време за тях. А също и добра причина да не се впрягаш ненужно от неуспешните резултати. Силно вярвам в това, че ако всеки един млад човек си намери правилната посока, безспирна мотивация за развитие и най-силните си умения - провала би бил намален до нужният минимум. Няма нужда да откривате топлата вода, защото някой вече го е направил. Нужно е само да се прилагат работещи и успешни модели. Да задавате най-правилните въпроси в точния момент. Така отговорите, които търсите, сами ще изникват пред вас по най-неочаквани начини.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Първата стъпка в кариерата е много важна за следващите решения и избори, пред които ще се изправиш. Не обичам да давам съвети от личен опит и да напътствам по-младите хора, но искам да ти споделя моята история - ще се радвам, ако ти е полезна. Завърших Международен Бизнес и Мениджмънт в Утрехт, Холандия. Най-полезната част от моето образование бяха двата задължителни стажа във втори и четвърти курс. Тогава имах късмета да бъда част от компании, които ми позволиха да работя в различни отдели и да усетя на гърба си практическата страна на теорията от университета. Във втори курс работих в отдела по търговия и човешки ресурси на голяма компания, която предлага спортни стоки. Там открих страстта си към продажбите. Тогава разбрах, че управлението на човешките ресурси не е точно това, което си бях представяла и същност не ме интересуват в професионален план. Преди този стаж бях твърдо решена, че моето бъдеще е или в маркетинг или в отдел човешки ресурси като бъдещ HR мениджър.

Животът винаги намира начини да ни изненада и извади от пътя, който старателно много млади хора начертават за себе си. Създаването на детайлни пътни карти и стратегии е много ценно, но в повечето случаи животът се случва, докато внимателно начертаваме картата на бъдещите си цели и се борим с предизвикателствата по пътя. Научих и още един безценен урок от първия си стаж - яснотата какво точно искаш, кой са най-силните ти страни и най-слабите.А опитът в един бизнес идва с реалните ежедневни предизвикателства. Тогава се намираш и опознаваш наистина като личност.

Разбрах за себе си, че не искам да освобождавам хора от работа и да им го съобщавам по най-политически коректния начин. Искам да ги развивам, да им помагам да постигат целите си с лекота, да се предизвикват всеки ден. Така интересът ми бързо се трансформира от управление на човешки ресурси в лидерство и трениране на екипи. Освен че научих много за себе си и потенциалното си бъдеще, тогава оцених безценните съвети и подкрепата от моите колеги.

Ако изберете правилно стажа си като индустрия, отдел и най-вече компания, която резонира с Вашите ценности, ще срещнете хора, от които може да получите ефективни практични съвети. Вашите ценностите са компаса, който Ви помага да вземате решения, от които да сте доволни и горди през перспективата на времето. Повечето хора са добронамерени и с удоволствие биха споделили житейския и професионалния си опит с Вас. Това е най-ценното, което може да получите от първият си стаж - яснота:

 • Кой сте?
 • Какво искате да работите?
 • В какво сте най-добри?
 • Какво не искате да работи?
 • Екипен или индивидуален играч сте?

Какво научих от втория си стаж?

Вече последна година студент, пишейки дипломната си работа за компанията, където стажувах, знаех много повече за силните и слабите си страни. Поне така си мислех. Работех, слава богу, на английски, но живеех и стажувах в Севиля, Испания. Най-красивия град, който съм виждала - атмосфера, която не може да се опише, а само да се преживее. И къде е проблема, предполагам се питаш?

Моят испански беше на доста базово ниво и въпреки че в работата имах пълният комфорт да работя на английски, трябваше бързо да намеря начин да подобря испанския. Не можех да се справя с базови ситуации на улицата, защото местните жители не говореха английски, да не говорим за български.

Защо ти разказвам за моята липса на основни знания по испански?

Въпреки ясната представа, която имах за себе си и какво искам да работя, животът пак ме изненада. Постави ме в неочаквана ситуация и трябваше бързо да се адаптирам. Работех в туристическа агенция с клиенти (студенти, които учат по програма "Еразъм", живеят за няколко месеца в Севиля и искат да пътуват). Научих много за чужди и далечни култури, сблъсках се с клиенти и хора, които иначе никога нямаше да срещна. Усетих и динамиката на туристическият бизнес, въпреки че аз вече твърдо бях избрала две зони на фокус за себе си - маркетинг /по-точно брандинг/ и лидерство. Написах дипломната си работа с тема маркетинг и брандинг за туристическата компания, за която работех. Към края на престоя ми моят испанският се беше подобрил значително. Това обаче изобщо не беше важно.

От престоя си в Севиля научих безценен урок за живота и как да се живее най-правилно. Испанците от Андалусия, където се намира Севиля, обичат живота. Освен купоните, те обичат и ежедневието си. А то не е сиво, каквото си представяш, когато чуеш думата ежедневие. Не е и скучно.То е много цветно и забавно. Испанците обичат работа си и това си личи от километри. Те са усмихнати и гостоприемни към клиентите, независимо дали ще пиеш просто кафе или ще обядваш в заведението им. В Севиля не просто разбрах, а усетих, че когато човек обича работата си - това е забавление, а не задължение.

Животът е дар и трябва да се празнува всеки ден, а не да се живее само през уикенда или почивката през лятото. Звучи лесно, но как точно да го постигнеш?

Намери страстта си, намери силните си страни, поговори искрено със себе си и си отговори на въпроса коя сфера те вълнува най-много.

 • Искаш да летиш до Марс?
 • Искаш да създадеш ваксина против някоя смъртоносна болест?
 • Искаш да разсмиваш хората и да върнеш усмивките на лицата им?
 • Искаш да създаваш творения с въображението си?
 • Искаш да напишеш най-великата книга?
 • Искаш да нарисуваш най-красивата картина?
 • Искаш да....(тук можеш само ти да си отговориш)

Мисълта, за това кое кара сърцето ти да бие по-бързо - там е разковничето и твоят личен фар, уникална ти посока.

Няма невъзможни неща, има само мисли, които се опитват да те убедят, че нещо е прекалено трудно. Това обаче е само мозъка ти, който си прави кофти шеги.

Ако имаш мечта, колкото и голяма да е, тя е по твоите сили. Иначе никога нямаше точно ти да мечтаеш за нея!

Ако и ти вярваш, че времето е най-ценният ресурс и искаш да реализираш потенциала си сега - направи първата стъпка към живота, който мечтаеш да изградиш за себе си и близките си!

Лора Цанкова - Life strategist & Business coach