"Не забравяйте, че с отсрещната страна си помагате взаимно - вие търсите работа, а компанията търси своя точен човек, който да се чувства удовлетворен от своя избор", споделя Невена Маркова, днешният ни гост в поредицата ни "HR Кафе" представя.

Коя е тя?

"Казвам се Невена Маркова и съм Recruitment Manager в Pontica Solutions - българска аутсорсинг компания, смея да кажа една от най-бързоразвиващите се компании в индустрията. Само за последните няколко месеца генерирахме ръст от над 300%, като в момента имаме около 400 колеги в офисите ни в София и Варна, като зад този успех стои усилена работа на екипа ни по подбор, състоящ се от 4 човека, разпределени в двете локации."

- Има ли неудобни въпроси по време на интервю?

- По време на интервюто се опитваме да създадем приятелска атмосфера с всеки един кандидат, именно затова наричаме в повечето случаи тези разговори "дискусии". Затова и хората се чувстват предразположени да задават своите въпроси и да получават отговори на всичко, което ги интересува, без да чувстват неудобство и да се притесняват от това. Разбира се, избягваме да питаме въпроси от лично естество, което и запазва здравословната дистанция между двете страни.

Не смятам, че има неудобен въпрос по време на интервю - ние бихме искали хората да питат всичко, което ги интересува и е свързано с работната среда или естеството на работа, защото знаем, че това е основна отправна точка за кандидата при избора му дали да се присъедини към дадена компания.

- Кои са най-ценните съвети, които бихте дали на човек, който отива на интервю?

- На първо място бъдете спокойни, не приемайте интервюто като изпит. Не забравяйте, че с отсрещната страна си помагате взаимно - вие търсите работа, а компанията търси своя точен човек, който да се чувства удовлетворен от своя избор. Концентрирайте се върху това да разберете възможно най-много за позицията, за която кандидатствате, изведете на преден план т.нар. меки умения, след което разгърнете опита си. Личността на човека е изключително важна, тъй като тя не може да бъде променена, за разлика от опита и техническите умения. Дотук сме доказали, че успешните екипи в компанията ни се градят на база на личностните качества на хората. И не на последно място, бъдете искрени и усмихнати - това винаги ще ви даде предимство.

- Колко важно е първото впечатление, когато видите един кандидат, още преди да сте задали въпроси?

- Важно е дотолкова, доколкото може да се види как е настроен човекът, как се държи в началото на срещата, как се адаптира спрямо аудиторията, изглежда ли заинтересуван, позитивно настроен. Въпреки това обаче, често се случва първото впечатление да ни излъже и да си мислим, че кандидатът няма да е подходящ, но в хода на разговора всичко да се обърне на 180 градуса, както и обратното - човекът може да изглежда страхотно попадение, по начина по който се представя, говори, но след това да усетим, че не е достатъчно мотивиран, и че просто търси каквато и да е позиция.

- Какви кандидати предпочитате: по-настъпателни или по-спокойни в подхода?

- И двете групи имат своите плюсове, особено когато подходът отговаря на позицията, за която човек е интервюиран. Например, ако позицията е сейлс ориентирана, по-скоро ще предпочетем настъпателен подход от кандидата. При всички случаи имаме нужда от колеги с двата подхода, за да се постигне ефектът на синергията в екипа.

- Кое е надделявало досега в опита ви при избор на кандидат - възнаграждението или желанието за развитие в компанията?

- Естествено е възнаграждението да е важен фактор за хората, но не е достатъчно за мотивацията в дългосрочен план. Именно затова желанието за развитие в човека надделява и базираме избора си предимно на мотивацията. Доказано е, че кандидат, мотивиран само от финансово възнаграждение, не се чувства удовлетворен в дългосрочен план, за разлика от кандидат, който има желанието да се развива и вижда, че тази възможност му се предоставя. Един човек е мотивиран, когато е признат и когато знае, че може още и има как да го постигне.

- Бихте ли назначили кандидат, ако не отговаря на много от условията ви, но виждате сериозен потенциал да навакса и развие липсващото?

- Това е един от любимите ми въпроси, които ми го задават както кандидати, така и колеги. Назначаваме такива хора ежедневно. Както по-рано споменах, на първо място търсим личността на човека, а след това опита. Ако например имаме кандидат, който няма всички необходими технически умения, но виждаме у него огромно желание да се развива в дадената сфера, ще изберем него пред човек, който има опита, но не показва т.нар. soft skills или няма да пасне на екипа и културата ни.

- Какви позитиви и негативи виждате в работната атмосфера в компанията ви във времената преди Ковид и сега?

- Негативите са, че голяма част от колегите липсват, а именно те са тези, които създават приятната атмосфера в Понтика. Позитивите обаче са, че въпреки факта, че работят индивидуално от вкъщи, продуктивността и качеството на работа не само че не пада, но и се вдига, което показва тяхната ангажираност към компанията и проектите, за които работят. Освен това, не преставаме да мислим алтернативи за сплотяване на екипите ни, особено присъствайки на две локации.

- Какъв процент от служителите ви работят в хоум офис условия?

- Към момента около 90% от служителите ни работят от вкъщи. Процентът беше по-висок в разгара на пандемията, но хубавото е, че ние не сме затворили изцяло офиса, а сме оставили възможност на хората, които имат желание/нужда да се върнат да работят оттам, да го направят. Всички противоепидемични мерки са стриктно следвани и спазвани и забелязваме, че все по-често колеги предпочитат да идват да работят от офиса, за да могат да се виждат и да общуват с останалите.

- Очаквате ли след 2-3 години стандартното работно място да изглежда по различен начин?

- Намираме се в изключително динамични времена и е трудно да предвидим как би изглеждало работното място след 3 години, но очаквам съвсем скоро офисът да е пълен, пандемията да си е отишла, хората да са изморени от дългата изолация и да оценят колко е важна социализацията и живият контакт с колегите. Виждам работното място по- цветно, по-пълно, с още повече възможности за отдих и забавление, които да сплотяват екипите ни.

СЪДЪРЖАНИЕ НА:
Българска Конфедерация по Заетостта е неправителствена организация, която обединява експертиза на водещите компании в сферата на HR услугите в България, съчетава креативност, иновативност, модерни дигитални решения, адаптивност и отвореност към новостите в световен мащаб. Организацията въвежда и популяризира всички добри практики за управление на персонала и HR услугите. Променя и подобрява модела на HR бизнеса, популяризира услугите и възможностите на своите членове.